De ce este vaca sacră în India? Cum devastează aceste animale străzile?

23.10.2020
De ce este vaca sacră în India? Cum devastează aceste animale străzile?

Vaca este un animal sfânt pentru hinduși, cu adepți religioși gata să prindă pe oricine dăunează creaturii divine. Numărul tot mai mare de vaci fără stăpân se dovedește a fi un păcat atât pentru indieni, cât și pentru zeii lor de bovine.

Pentru mulți hinduși, care reprezintă aproape 80% din populația de 1,3 miliarde din India, vaca este un animal sacru. În mitologia hindusă, animalul este descris ca însoțind mai mulți zei, cum ar fi Shiva călare pe taurul său Nandi sau Krishna, zeul păstor.

În scrierile hinduse antice, vaca apare ca „Kamdhenu” sau vaca divină, care îndeplinește toate dorințele. Coarnele sale simbolizează zeii, cele patru picioare ale sale, vechile scripturi hinduse și ugerul său, cele patru obiective ale vieții, bogăția materială, dorința, dreptatea și mântuirea.

Grupurile care protejează vacilor, cunoscute și sub numele de „Gau Rakshak” în hindi, susțin că vaca este ca o mamă și nu ar trebui sacrificată. De asemenea, părintele Indiei moderne, Mahatma Ghandi era şi el un mare iubitor al vacilor, potrivit descoperă.ro.

Grupul din Mumbai, numit „Serve Vacs”, spune pe site-ul său web, de exemplu, că vacile furnizează diferite produse de uz uman, și anume, lapte, unt, balegă și urină, despre care grupul susține că are proprietăți anti-fungice și anti-cancer. Niciuna dintre acestea nu a fost dovedită în mod concludent de către oamenii de știință.

Haos creat de vaci

Aproximativ 20 milioane de vaci circulă liber pe drumurile Indiei, conform recensământului animalelor din 2018, iar numărul urmează să crească substanțial în următorul raport privind efectivele de animale. Cifrele au provocat o creștere a incidentelor de accidente de circulație.

Potrivit Arjun Sheoran, avocat și șeful Uniunii Populare pentru Libertăți Civile din orașul Chandigarh din nord, schimbările în legile privind protecția vacilor și implementarea lor dură au dus la o creștere exponențială a numărului de bovine rătăcite.

Oamenii, care nu își permit să-și îngrijească vacile după ce încetează să producă lapte, sunt obligați să lase animalele pe străzi. Astfel, „multe vaci, care sunt abandonate, ajung în zonele urbane unde creează trafic masiv și probleme de sănătate publică și igienă”, a spus Sheoran pentru DW.

În Bengalul de Vest, de exemplu, autoritățile au intensificat acțiunile de capturare a bovinelor, după ce s-a raportat că șoferul unei mașini a pierdut controlul volanului în încercarea de a evita impactul cu o vacă.

În orașul Noida, situat la nord de capitala New Delhi, un tânăr de 22 de ani a murit după ce motocicleta lui s-a ciocnit de o vacă fără stăpân.

De altfel, conform celor mai recente statistici, în jur de 10.000 de vaci au fost victime ale unor accidente feroviare, în provincia indiană Uttar Pradesh.

Salvarea „Mamei”

Autoritățile indiene au anunțat că se vor adopta măsuri pentru protejarea vacilor fără stăpân. Guvernatorul provinciei Himachal Pradesh a declarat că adoptă o rezoluție pentru a proclama vaca „Mama Națională”.

Indienii spun că vaca nu este legată de nicio castă, crez sau religie și aduce o contribuție imensă la umanitate. Ei speră că se vor crea mai multe adăposturi pentru bovine și că se va stimula legislația pentru stoparea acestui „genocid”.

Multe state precum Delhi, Rajasthan și Punjab au înființat adăposturi pentru vaci, însă acestea sunt puține și neîncăpătoare așa cum au precizat organele administrative locale.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot