Ce este orezul basmati?

05.10.2023
Ce este orezul basmati?

Orezul este un aliment arhicunoscut, folosit în bucătăriile din întreaga lume. Se regăsește preponderent în alimentația populației din Asia, dar la fel de bine își face simțită prezența și în Europa. Unul dintre tipurile de orez face furori atât prin formă, gust, dar și prin nume. Ce este orezul basmati și care este diferența între acesta și cel clasic?

Ce este orezul basmati?

basmati

Orezul este un tip de produs care se mulează foarte bine în orice fel de alimentație. Fie că vrem să ținem regim sau nu, întotdeauna vom găsi un preparat care să fie gătit cu orez. Astfel, putem prepara ceva clasic, precum pilaful sau chiar o ciorbă, unde putem insera o cantitate redusă de orez.

În primul rând, trebuie spus că în memoria colectivă din România, acesta se pronunță „orez basmatic”, dar denumirea este greșită. Se pronunță „basmati” și are o istorie îndelungată în Asia. Orezul basmati are un miros aparte în momentul în care este gătit, având arome asemănător cu mirosul de popcorn.

În lumea hindusă, „basmati” se traduce prin „plin de aromă” / „parfumat”, fiind considerat chiar regele orezului. Aroma sa este dată de substanța 2-acetil-1-pirolină, găsindu-se într-o cantitate de peste 12 ori mai mare decât în orice alt tip de orez. În privința originii sale, arheologii au stabilit că provine din apropierea regiunii Udaipur, India, datând din anul 2.000 î. de Hr.

Pe lângă mirosul și gustul unic, specialiștii în nutriție și medicină susțin că beneficiile depășesc alte tipuri de orez:

Care sunt cele mai populare feluri de mâncare din India?

India este un tărâm unic, iar cei care doresc să călătorească în acest loc trebuie să iasă din zona de confort. Nefiind o societate la care avem acces zilnic, șocul vizitării acesteia poate distruge multe stereotipuri. Mâncare stradală, bogată în condimente, realizate în mod unic, așteaptă turiștii și localnicii zilnic.

Haideți să vedem cele mai populare feluri de mâncare din ținutul lui Mahatma Gandhi:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot