Ce este orezul basmati?

05.10.2023
Ce este orezul basmati?

Orezul este un aliment arhicunoscut, folosit în bucătăriile din întreaga lume. Se regăsește preponderent în alimentația populației din Asia, dar la fel de bine își face simțită prezența și în Europa. Unul dintre tipurile de orez face furori atât prin formă, gust, dar și prin nume. Ce este orezul basmati și care este diferența între acesta și cel clasic?

Ce este orezul basmati?

basmati

Orezul este un tip de produs care se mulează foarte bine în orice fel de alimentație. Fie că vrem să ținem regim sau nu, întotdeauna vom găsi un preparat care să fie gătit cu orez. Astfel, putem prepara ceva clasic, precum pilaful sau chiar o ciorbă, unde putem insera o cantitate redusă de orez.

În primul rând, trebuie spus că în memoria colectivă din România, acesta se pronunță „orez basmatic”, dar denumirea este greșită. Se pronunță „basmati” și are o istorie îndelungată în Asia. Orezul basmati are un miros aparte în momentul în care este gătit, având arome asemănător cu mirosul de popcorn.

În lumea hindusă, „basmati” se traduce prin „plin de aromă” / „parfumat”, fiind considerat chiar regele orezului. Aroma sa este dată de substanța 2-acetil-1-pirolină, găsindu-se într-o cantitate de peste 12 ori mai mare decât în orice alt tip de orez. În privința originii sale, arheologii au stabilit că provine din apropierea regiunii Udaipur, India, datând din anul 2.000 î. de Hr.

Pe lângă mirosul și gustul unic, specialiștii în nutriție și medicină susțin că beneficiile depășesc alte tipuri de orez:

Care sunt cele mai populare feluri de mâncare din India?

India este un tărâm unic, iar cei care doresc să călătorească în acest loc trebuie să iasă din zona de confort. Nefiind o societate la care avem acces zilnic, șocul vizitării acesteia poate distruge multe stereotipuri. Mâncare stradală, bogată în condimente, realizate în mod unic, așteaptă turiștii și localnicii zilnic.

Haideți să vedem cele mai populare feluri de mâncare din ținutul lui Mahatma Gandhi:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot