Care este monumentul pe deasupră căruia nu zboară nicio pasăre. De ce? În plus, a fost proiectat să nu aibă… umbră

01.02.2024
Care este monumentul pe deasupră căruia nu zboară nicio pasăre. De ce? În plus, a fost proiectat să nu aibă… umbră

Sunt puține locuri de pe pământ pe deasupra cărora să nu vezi nicio pasăre. Ei bine, în mod hilar pe deasupra templului hindus Jagannath din orașul Puri, India nu se vede nici aripă de pasăre. În timp ce indienii sunt convinși că e un semn divin, oamenii de știință au o altă părere.

Construit în 1174, templul Jagannath îi este dedicat lui Jagannath sau Domnul Universului, una dintre manifestările lui Krishna, avatarul zeului Vișnu. Totodată, este un important loc de pelerinaj pentru credincioșii religiei hinduse.

Oamenii sunt uimiți de faptul că nu au fost văzute vreodată păsări sau avioane zburând deasupra templului. În timp ce unii sunt convinși că la mijloc este vorba despre un act divin, oamenii de știință au o părere mai… pământeană.

Am căutat în temple, biserici şi moschei. Dar am aflat Divinitatea în inima mea (Rumi)

Aceștia cred că păsările evită să zboare pe deasupra din pricina structurii cilindrice a clădirii. Se crede că densitatea aerului este mai mică din cauza umidității mai mari. În plus, templul este așezat într-o zonă de coastă, cu vânturi puternice la o altitudine de 300 de metri. Așadar, este dificil pentru păsările mici să facă față vântului puternic de la acea înălțime. Nu există păsări mari și puternice în regiune, așa cum este vulturul.

Pe de altă parte, se spune că nu există rute de zbor pentru avioanele care trec deasupra templului. Și, spațiul aerian de deasupra templului a fost declarat „Zonă fără zbor”.

Templul Jagannath nu are umbră

Lucrurile curioase legate de Templul Jagannath nu se opresc aici. Umbra ne însoțește atât pe noi, cât și clădirile la tot pasul. În cazul Templului Jagannath, priceperea arhitecturală a inginerilor indieni a făcut ca acest templu să nu aibă nicio umbră, indiferent din ce direcție ar fi privit, notează jagranjosh.com.

De ce este faimos Templul Jagannath?

Templul Jagannath din Puri este cunoscut pentru Festivalul anual al Carelor, când mii de devoți se adună în Puri pentru a face parte din acest spectacol religios de proporții epice.

Steagul templului se schimbă zilnic

Steagul templului din Puri (oraș cu 150.000 de locuitori) care domnește pe cupolă se schimba în fiecare zi. A realiza acest lucru nu este deloc o ispravă uşoară. În fiecare zi, un sfânt urcă pe cupola templului, care este o clădire de aproximativ 45 de etaje și schimbă steagul în mod regulat. Acest lucru se întâmplă cu o consecvență incredibilă de 1800 de ani. Dacă acest ritual nu este urmat nici măcar pentru o zi, templul ar trebui să fie închis pentru următorii 18 ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot