Care a fost prima țară democratică din lume?

15.06.2023
Care a fost prima țară democratică din lume?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au înțeles că cea mai bună soluție pentru a supraviețuii este să se organizeze în comunități. Astfel au apărut diferite forme de guvernământ, unele mai democratice, în schimb altele dictatoriale, în care întreaga putere de decizie se afla în mâna unui singur om.

Democrația are o istorie îndelungată și mai toată lumea crede că a apărut pentru prima dată în Grecia Antică, în oraşul-stat Atena. De altfel, din punct de vedere lingvistic termenul ”democrație” provine din limba greacă de la ”demos-kratos”, care înseamnă ”puterea poporului”. Această situație era valabilă pentru cei născuți în Atena, străinii fiind excluși de la guvernare.

Cea mai veche republică din lume

Potrivit istoricilor, prima democrație din Europa s-a născut în Grecia Antică (secolul al XII-lea î. de Hr. – 313 d. Hr.). Pentru multă vreme s-a crezut că aceasta a fost și prima democrație din lume, însă datele ulterioare au dovedit altceva. În mod surprinzător, cea mai veche republică din lume, cu principii democratice, a apărut în regiunea Bihar, din nord-estul Indiei, la graniţa cu Nepal.

Este știut faptul că civilizația indiană este una dintre cele mai vechi din istorie. Oamenii din valea Indusului, în zona de nord a Indiei, au fost organizați, în trecut, în diferite comunități mai mult sau mai puțin dezvoltate. Regiunea de la granița cu Nepalul a fost una înfloritoare, cu cetăți și orașe impresionante, fiind un adevărat pol al civilizației umane acum mai bine de 4.600 de ani.

Conform datelor istorice, aici ar fi apărut pentru prima dată regimul democratic de guvernare. Practic, erau în jur de 6 republici în secolul al VI-lea î. de Hr., în nordul Indiei, cunoscute drept Maha Janapadas. În cadrul lor erau folosite o serie de sisteme democratice numite Sangha, Gana şi Panchayat.

Acest ultim sistem este utilizat și în prezent în unele sate din India unde populația locală alege din rândul cetățenilor cinci reprezentanți care să formeze un fel de Guvern, care să conducă localitatea. Totodată, persoanele autohtone au un rol consultativ în deciziile luate de Executivul ales.

Dintre toate aceste republici din nordul Indiei se distingea Licchavi, o republică antică din provincia Bihar, la graniţa cu Nepal. Întregul stat se concentra în jurul marelui oraş Vaishali, astăzi unul dintre cele mai impresionante sit-uri arheologice din India. Licchavi a fost prima republică din istoria omenirii, fondată în secolul al VI-lea î. de Hr., iar Vaishali a fost capitala sa. Acest stat a ajutat la fondarea budismului şi jainismului, potrivit adevarul.ro.

Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm, a spus George Bernard Shaw.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot