De ce credeau grecii în zei? Care sunt zeii din Grecia Antică?

07.04.2022
De ce credeau grecii în zei? Care sunt zeii din Grecia Antică?

Miturile sunt povești create pentru a-i învăța pe oameni despre ceva important și semnificativ. Erau adesea folosite pentru a-i învăța pe oameni despre evenimente pe care nu le puteau înțelege întotdeauna, cum ar fi boala și moartea, sau cutremurele și inundațiile. De aceea, grecii se rugau la zei, crezând că Dumnezeii aveau control asupra fiecărei părți a vieții oamenilor.

Religia greacă nu este aceeași cu mitologia greacă, care se preocupă de basmele tradiționale, deși cele două sunt strâns legate între ele. În mod curios, pentru un popor atât de religios, grecii nu aveau niciun cuvânt pentru religia însăși. Termenii cei mai apropiați au fost eusebeia („pietate”) și threskeia („cult”), scrie Britannica.

Grecii și credința lor nestăvilită în puterea zeilor

Grecii credeau în zei și zeițe care aveau control asupra fiecărei părți a vieții oamenilor. În cele mai vechi timpuri, aceștia credeau că trebuie să se roage zeilor pentru ajutor și protecție. În caz contrar, zeii i-ar fi pedepsit dacă erau nemulțumiți de cineva. Au făcut locuri speciale în casele și templele lor, unde se puteau ruga la statuile acestora și să le lase cadouri.

Potrivit scrierilor vechi, existau zei pentru absolut orice. Grecii și-au imaginat că zeii trăiau împreună, ca o familie, în vârful Muntelui Olimp. Acesta era situat în nordul Greciei, este cel mai înalt munte din țară. Se credea că este casa zeilor, deoarece era adesea atât de înnorat și nimeni nu i-a putut vedea vârful.

Zeii nu erau perfecți, ci exact ca oamenii. În miturile grecești zeii se ceartă, se îndrăgostesc, devin geloși unul pe celălalt și greșesc.

Unii dintre cei mai importanți zei greci au fost:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot