De ce grecii se numesc eleni?

29.03.2018
De ce grecii se numesc eleni?

Astăzi grecii își spun „eleni” (Έλληνες – ellenes), deși au fost cunoscuți sub diferite denumiri de-a lungul vechii lor istorii. Soldații greci care au murit în Bătălia de la Termopile din anul 480 î. d. Hr. erau considerați „eleni“, care însemna „protectori ai Hellas-ului”.

De ce grecii se numesc eleni?

În perioada elenistică acest nume a ajuns să se refere la o persoană care îmbrățișa modul de viață și valorile grecești. În timpul lui Iisus din Nazaret termenul și-a schimbat înțelesul, și orice individ care nu era de rit iudaic era numit simplu elen.

După convertirea la creștinism a Imperiului Roman de Răsărit, elen a ajuns să fie sinonim cu păgân, recăpătându-și sensul inițial abia la începutul celui de-al doilea mileniu.

Când au fost denumiți pentru prima dată eleni?

Denumirea de „eleni” a apărut pentru prima dată în 584 î. d. Hr. într-o inscripție a lui Echembrotus, dedicată lui Heracles pentru victoria sa în Jocurile amfictonice. În secolul al IV-lea î. d. Hr., numele elen a căpătat un sens mai larg, denumind popoarele civilizate în general, în opoziție cu termenul de barbar care reprezenta grupul celor necivilizați. Totodată, Euripide considera că elenii ar trebui să îi conducă pe barbari, deoarece primii erau meniți pentru libertate, în timp ce ultimii erau meniți pentru a fi sclavi.

„Titlul de elen este o emblemă a educației, nu a originii comune”, amintea Isocrate în discursul intitulat Panegyricus.

Astfel, termenul de „elen” a evoluat de la un nume național reprezentând etnia greacă la un termen cultural, reprezentând pe oricine își ducea viața în conformitate cu standardele grecești.

Grecia

Curiozități despre greci:

Ce este ouzo? Din ce e făcut ouzo?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot