Cum s-a împărțit India în 3 țări diferite, India Pakistan și Bangladesh?

01.08.2022
Cum s-a împărțit India în 3 țări diferite, India Pakistan și Bangladesh?

India este una dintre cele mai mari țări din lume, cu o populație de peste 1.36 miliarde de oameni. Conform statisticilor, 2023 va fi anul în care India va depăși China din punct de vedere al populației. Istoria Indiei a luat o turnură diferită în anul 1947. Timp de aproape 90 de ani, India s-a aflat sub dominația Imperiului Britanic. Acest lucru a dus la ruptura statului în 3 părți distincte, apărând 3 țări independente. Inițial India, Pakistan și ulterior Bangladesh. 

Context istoric

India război

Asia este locul în care de-a lungul istoriei s-au petrecut cele mai multe conflicte. Motorul celor mai multe teatre de război a fost religia. Pe tot continentul se găsesc 11 religii majore . Cele mai importante sunt Iudaism, Hinduism, Taoism, Shintoism, Budism, Creștinism, Islamism ș.a.

În anul, 1858 India devine oficial colonie britanică. Guvernarea regiunii se realiza prin recunoașterea puterii de către Principii locali. Aceștia se bucurau de o așa zisă autonomie pentru a ține societatea sub control. „Imperiul Indian”, cum i se mai spune, era format din regiunile actuale ale Indiei, Pakistan, Bangladesh, Myanmar și Singapore. Fiecare dintre această regiune și-a obținut independența în perioade diferite.

Implicarea Coroanei Britanice în India a însemnat modernizarea regiunii, prin reforme în transporturi, comunicații și infrastructură. Dezvoltarea tehnologică a transformat India într-o putere economică la nivel mondial. De transformarea țării a beneficiat cel mai mult Marea Britanie, astfel că, la finalul secolului al XIX-lea apare foametea printre indieni.

Decăderea influenței britanice în India a început în anul 1909 când li se oferă indienilor accesul limitat în legislativele locale și provinciale. Responsabilul principal de apropierea de independență a fost John Morley, Secretar de Stat pentru India, care a oferit putere legislativă indienilor.

Războaiele Mondiale au dus la deteriorarea și mai mult a relațiilor indo-britanice. Numărul ridicat de soldați indieni trimiși la război în numele coroanei a transformat opinia publică în mod negativ. Peste 1 milion de soldați au luat parte în Primul și al Doilea Război Mondial, dintre care 160.000 și-au pierdut viața. Totodată, peste 3 milioane de civili au devenit victime ale conflictelor.

India. Pakistan. Bangladesh

India, Pakistan și Bangladesh

Pentru că Imperiul Indiei Britanice era compus din mai multe regiuni, religia a contribuit foarte mult în ulteriorul conflict de separare. Partea de nord-est a țării și cea vestică erau predominant musulmane. Aceasta era reprezentată de către conducător musulman. Cealaltă parte a țării era reprezentată de o majoritate covârșitoare de hinduși.

În anul 1947 este promulgat Actul de Independență a Indiei, acest lucru ducând automat la separarea regiunilor care erau constrânse de Imperiul Britanic. Zonele predominant hinduse au fost desemnate să devină noua India, iar zona predominant musulmană a format o nouă națiune: Pakistan.

Separarea țărilor a condus la mutarea mai multor milioane de oameni din zonele în care locuiau. Milioane de refugiați musulmani sau hinduși au trecut dintr-o parte sau alta cu ajutorul trenurile. Noua linie de frontieră se forma în jurul orașului Punjab, aici fiind și locul mai multor conflicte între cele două țări.

Una dintre figurile de bază a Indiei, Mahatma Gandhi a reușit să tempereze violențele reducând victimele în zonele în care era prezent. Totuși, între 250.000 și 500.000 au pierit de ambele tabere. 14 august 1947 este data când se proclamă noul stat Pakistan, iar 15 august este data independenței oficiale a Indiei. Cele două date reprezintă totodată zilele naționale ale fiecăreia.

După separarea celor două țări, regăsim India, Pakistan de Vest și de Est. Deși distanța dintre cele două regiuni ale Pakistanului era de peste 2.000 km, religia a fost motivul principal pentru care regiunea a rămas sub control pakistanez.

În martie 1971, pe fondul violențelor făcute de armata pakistaneză, liderul partidului politic Awami declară independența statului bengal, astfel apare noul stat Bangladesh.

Actualmente, încă există dispute în zona Kașmir între Pakistan și India. Cele două revendică simultan regiunea.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot