Ce țară va depăși în curând China ca număr de locuitori?

12.01.2022
Ce țară va depăși în curând China ca număr de locuitori?

În anul 2021, China rămâne țara cu cea mai mare populație din lume, cu peste 1,4 miliarde de oameni. Nu pentru mult timp. În câțiva ani, China va fi detronată de o altă țară din Asia.

Populația totală a lumii se ridică la peste 7,8 miliarde de oameni și se preconizează că va ajunge la aproximativ 11 miliarde de oameni până la sfârșitul secolului. Datorită îmbunătățirii asistenței medicale, a salubrității și a condițiilor generale de viață, populația globală continuă să crească într-un ritm alarmant.

Potrivit statista.com, ratele mortalității (în special în rândul sugarilor și copiilor) sunt în scădere, iar vârsta medie a populației mondiale a crescut constant de zeci de ani.

China va fi depășită de India

Demografii chinezi spun că India va deveni cea mai populată țară din lume mai devreme decât prognoza Națiunilor Unite pentru 2027, depășind China, unde s-a înregistrat o scădere constantă a natalității în ultimii ani.

Se așteaptă ca India să adauge aproape 273 de milioane de oameni la populația sa de acum până în 2050, a declarat un raport al ONU în 2019, care estimează că țara va întrece China ca fiind cea mai populată țară din lume până în anul 2027. India va rămâne cea mai populată țară până la sfârșitul secolului curent, scrie Business Standard.

În 2019, India avea o populație estimată la 1,37 miliarde și China la 1,43 miliarde, conform cifrelor ONU.

Recensământul o dată la zece ani, publicat în luna mai a anului 2021 de China, a spus că populația acesteia a crescut în cel mai lent ritm, ajungând la 1,41178 miliarde, păstrându-și totuși statutul de cea mai populată țară din lume, pe fondul previziunilor oficiale că cifrele ar putea scădea din 2022.

Având în vedere că ratele natalității chineze se așteaptă să scadă în următorii ani, demografii au prezis că India, cu rata sa mult mai mare de fertilitate, va depăși China ca cea mai populată țară din lume până în 2023 sau 2024, mai devreme decât ultima predicție ONU din 2019.

China se confruntă, de asemenea, cu riscul de a cădea în capcana fertilităţii scăzute, întrucât a înregistrat 12 milioane de naşteri în 2020, marcând o scădere pentru al patrulea an consecutiv.

Rata totală de fertilitate din China a femeilor aflate la vârsta fertilă a fost de 1,3, un nivel relativ scăzut. Rata globală de fertilitate a fost de 2,5 în 2019, conform raportului ONU privind fertilitatea și planificarea familială.

Liang Jianzhang, profesor de economie la Universitatea din Peking, a declarat pentru Global Times că rata fertilităţii din China va continua să scadă în următorii ani şi ar putea deveni cea mai scăzută din lume.

Conform datelor existente, în următorii 10 ani, numărul femeilor cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani, care este perioada fertilă, va scădea cu peste 30% față de datele actuale. Fără o intervenție politică puternică, populația nou-născută a Chinei este probabil să scadă sub 10 milioane în următorii câțiva ani, iar rata sa de fertilitate va fi mai mică decât cea a Japoniei, poate cea mai scăzută din lume”, a prezis Liang.

Foto: Deposit Photos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot