Ce este ovulația? Câteva lucruri de știut despre ovulație și fertilitate

03.09.2020
Ce este ovulația? Câteva lucruri de știut despre ovulație și fertilitate

Ovulația face parte din ciclul menstrual. Apare atunci când un ovul este eliberat din ovar.

Când ovulul este eliberat, acesta poate fi sau nu fertilizat de spermatozoizi. Dacă este fertilizat, oul se poate deplasa la uter și implant pentru a deveni o sarcină. Dacă nu este fertilizat, oul se dezintegrează și mucoasa uterină este aruncată în timpul perioadei.

Înțelegerea modului în care are loc ovulația și când are loc poate ajuta la realizarea sau prevenirea sarcinii. De asemenea, poate ajuta în diagnosticarea anumitor afecțiuni medicale.

Când are loc ovulația?

Ovulația are loc de obicei în jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile. Cu toate acestea, nu toată lumea are ciclu regulat de 28 de zile, astfel încât calendarul exact poate varia.

Procesul de ovulație începe cu eliberarea de către organism a hormonului foliculostimulant (FSH), de obicei între zilele 6 și 14 ale ciclului menstrual. Acest hormon ajută ovulul din ovar să se maturizeze în pregătire pentru a elibera ovulul mai târziu.

Odată ce oul este matur, corpul dumneavoastră eliberează un val de hormon luteinizant (LH), declanșând eliberarea oului. Ovulația se poate întâmpla în 28 până la 36 de ore. ovulația are loc în general la mijlocul ciclului menstrual.

Simptomele ovulației

Atunci când ovulația este pe cale să se întâmple, aceasta poate provoca o creștere a scurgerilor vaginale. Aceaste secreții sunt adesea clare și elastice – poate chiar să semene cu albușuri de ou crude. După ovulație, secrețiile scad în volum.

Ovulația poate provoca, de asemenea:

Nu toată lumea are simptome la ovulație, astfel încât aceste semne sunt considerate secundare în urmărirea fertilității.

Unele persoane pot ovula de mai multe ori într-un ciclu

Un studiu din 2003 a sugerat că unele pot avea chiar potențialul de a ovula de două sau de trei ori într-un anumit ciclu menstrual. Nu numai atât, dar într-un interviu cu NewScientist, cercetătorul principal a spus că 10% dintre participanții la studiu au produs de fapt două ouă într-o lună.

Alte persoane pot elibera mai multe ouă în timpul unei ovulații fie în mod natural, fie ca parte a asistenței reproductive. Dacă ambele ouă sunt fecundate, această situație poate duce la multiplii frați, cum ar fi gemenii.

Ovulația nu este singurul moment în care poți rămâne însărcinată. În timp ce ovulul poate fi fertilizat numai în 12 până la 24 de ore după eliberare, spermatozoizii pot trăi în tractul reproductiv în condiții ideale până la 5 zile. Așadar, o sarcină poate apărea și în zilele premergătoare ovulației sau chiar în ziua ovulației.

Cum poți urmări ovulația?

În timp ce cele mai exacte modalități de confirmare a ovulației este cu un aparat cu ultrasunete în cabinetul medicului sau cu teste de sânge, există multe modalități de a urmări ovulația acasă.

Diagrama temperaturii bazale a corpului: aceasta implică luarea temperaturii cu un termometru bazal în fiecare dimineață pe tot parcursul ciclului pentru a înregistra modificările sale. Ovulația este confirmată după ce temperatura a rămas ridicată față de valoarea inițială timp de trei zile.

Kituri de predictie a ovulatiei: acestea sunt, în general, disponibile fără prescripție medicală și se pot achiziționa de la farmacie. Aceste kit-uri detectează prezența hormonului luteinizant în urină. Ovulația se poate întâmpla în următoarele câteva zile după ce linia de rezultat este la fel de întunecată sau mai întunecată decât martorul.

Monitoare de fertilitate: sunt o opțiune mai scumpă și ele urmăresc doi hormoni – estrogen și LH – pentru a ajuta la identificarea celor șase zile ale ferestrei fertile.

O altă modalitate de a urmări întregul ciclu menstrual sunt aplicațiile disponibile direct pe un smartphone sau tabletă. Cu ajutorul acestor aplicații, femeile pot urmări menstruația sau ovulația și fertilitatea. Pot afla în ce zile au șanse mai mari de a avea o sarcină sau care zile sunt sigure.

Ovulație neregulată

Observând ovulația de la o lună la alta, este posibil ca aceasta să nu se producă în mod regulat, fie – în unele cazuri – să nu se producă deloc. Acesta este un motiv pentru a vorbi cu un medic.

Deși lucruri precum stresul sau dieta pot avea un impact exact în ziua ovulației de la lună la lună, există și afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau amenoreea, care pot face ovulația neregulată sau se poate opri complet.

Aceste condiții pot provoca alte simptome legate de dezechilibre hormonale, inclusiv exces de păr facial sau corporal, acnee și chiar infertilitate.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot