Care este cea mai mică pasăre din lume? Ce dimensiune are?

11.05.2021
Care este cea mai mică pasăre din lume? Ce dimensiune are?

V-ați gândit vreodată că există o pasăre extrem de mică? Dacă vreți să o vedeți va trebui să vă petreceți o vacanță în Zapata din Cuba. Odată ajunși acolo, cel mai bun pariu pentru depistarea minunatei vietăți este să vizitați o margine de pădure unde, căutând printre flori, veți găsi pasărea colibri-albină.

Care este cea mai mică pasăre din lume?

Pasărea colibri-albină, care se găsește doar în Cuba, este o miniatură absolută, chiar și printre colibri. Ele mai poartă numele de zunzuncito sau elf al albinelor. Numele lor provine din comportamentul lor de a aspira nectarul din flori din pădurile de coastă ale Cubei, planând lângă flori.

Pasărea colibri-albină măsoară doar cinci centimetri lungime. Aceasta este adesea confundată cu albinele. Cântăresc mai puțin de două grame. Femela construiește un cuib de doar un centimetru, iar ouăle ei sunt cam de mărimea unei boabe de cafea. Timp de trei săptămâni, femela stă și clocește ouăle.

Orbi și neajutorați la naștere, puii cresc exploziv, dublându-și greutatea în doar patru zile. Cuiburile lor, făcute din pânză de păianjen și lichen, sunt greu de găsit, fiind și ele extrem de mici. La 18 zile după eclozare, puii au deja penele ce îi vor ajuta să zboare. După câteva zile, aceștia vor părăsi cuibul definitiv și, cu noroc, vor trăi până la șapte ani.

În zbor, aripile minuscule ale păsării minuscule bat de 80 de ori pe secundă. În timpul împerecherii, masculii pot bătea din aripi până la 200 de ori pe secundă! Întregul cap și gâtul masculului au o culoare roșu aprins pentru a fi recunoscuți de femele mai puțin colorate.

Mărimea mică a pasărilor colibri-albină le face pradă gustoasă pentru șerpi, păsări, chiar și păianjeni. Viața micuțelor păsări nu este deloc ușoară. Aceștea pot vizita peste o mie de flori pe zi în căutarea eternă a nectarului.

La fel ca în cazul multor animale sălbatice de astăzi, cea mai mică pasăre din lume suferă de pierderea habitatului și este, din păcate, listată ca fiind pe cale de dispariție, potrivit International Union for Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot