Care este cel mai mic oraș din Europa? Ce populație are?

25.03.2021
Care este cel mai mic oraș din Europa? Ce populație are?

Europa găzduiește cel mai mic oraș din lume. Micul oraș medieval, Hum, este situat pe vârful unui deal în regiunea Istria, la nord-vestul Croației, la aproximativ 2,5 ore de mers cu mașina de capitala Croației, Zagreb. Conform recensământului din 2011, populația este de aproximativ 30 de persoane. Puțini oameni, nu?

Hum, cel mai mic oraș din Europa

Împreună cu dimensiunea sa mică, Hum este renumit și pentru coniacul său de vâsc alb numit biska. Legenda spune că druizii celtici antici au lăsat rețeta biska în Hum acum aproximativ 2.000 de ani. În micul oraș, majoritatea populației vorbește italiană, datorită apropierii lor de Italia.

Acest oraș este liniștit și sigur pentru a trăi cu copiii. Are doar două străzi. Înconjurat de natură, Hum este fermecător. O enormă ușă de cupru protejează intrarea în oraș, care are mânere împodobite cu Script Glagolitic.

Pe această ușă se află coarnele boškarin (Bou Istrian) care protejează intrarea. Nu sunt multe de spus despre atracțiile turistice din orașul Hum, pur și simplu datorită dimensiunii sale, dar este înconjurat de unele dintre cele mai frumoase peisaje pe care le putem privi și are o tavernă care servește mese tradiționale din Istria.

Există podgorii, plantații de măslini și locuri unde se poate servi renumitul Humska Biska, un coniac făcut dintr-o rețetă veche cu vâsc. Apropo de coniac, în luna octombrie, în fiecare an, Orașul Hum organizează Festivalul Grappa. Producătorii locali de coniac din toată Istria vin să-și arate preparatele pentru a câștiga premii.

O altă curiozitate din Hum este participarea la alegerile anuale ale primarului. Cel mai mic oraș din lume are cele mai multe alegeri din lume. În fiecare an, orașul alege un nou primar, dar numai bărbații pot vota. Este o tradiție veche, datând de sute de ani.

Cel mai mare oraș din lume

Dacă ne raportăm la suprafață, New York este cel mai mare oraș din întreaga lume. Acesta are o suprafață de 11.600 de kilometri pătraţi. New York este urmat de Tokyo cu o suprafață de 8.500 de kilometri pătraţi. De exemplu, București, capitala României, are o suprafață de doar 228 de kilometri pătrați.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot