Care este cel mai mare oraș din lume?

06.05.2018
Care este cel mai mare oraș din lume?

Cel mai mare oraș din lume se află în Asia. Și totuși, cel mai mare oraș din lume se află în Statele Unite ale Americii. Cum e posibil? Depinde care este criterul la care ne raportăm când ne gândim la „cel mai mare oraș” de pe Glob.

Ca număr de locuitori, cel mai mare oraş din lume este Tokyo, capitala Japoniei. În ceea ce priveşte cel mai mare oraş din lume ca și suprafață, acesta este New York, metropolă situată pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii.

În anul 2014, conform datelor Diviziei ONU, Tokyo era cel mai mare oraș din lume ca număr de locuitor. În capitala Japoniei, trăiau în 2014 35.700.000 de locuitori. Tokyo este urmat de Jakarta, din Indonezia, cu o populație de 30.539.000 de locuitori.

Este adevărat că în Islanda mașinile și casele nu se încuie?

Dacă ne raportăm la suprafață, New York este cel mai mare oraș din întreaga lume. Acesta are o suprafață de 11.600 de kilometri pătraţi. New York este urmat de Tokyo cu o suprafață de 8.500 de kilometri pătraţi. De exemplu, București, capitala României, are o suprafață de doar 228 de kilometri pătrați.

Există un oraș mare cât Franța?

Există însă voci care spun că cel mai mare oraș din lume este Qaasuitsup din Groenlanda. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 660.000 de kilometri pătraţi și este de 300 de ori mai mare decât Tokyo.

De ce au dreptul avioanele să-ți survoleze terenul? Ce deții, dacă ai o bucată de pământ, cât din adâncime și din înălțime e al tău?

E greu de precizat dacă Qaasuitsup („Locul întunericului polar”) poate fi numit cu adevărat un oraș, în condițiile în care are doar 17.000 de locuitori. Ca o comparație, orașul Băicoi are tot 17.000 de locuitori. La fel și Salonta. Însă, Groerlanda, teritoriu autonom, parte a regatului Danemarcei ce se întinde pe 2.166.000 de kilometri pătrați, se împarte doar în patru municipalități pe care mulți se consideră ca fiind orașe.

Qaasuitsup a luat naștere în anul 2009 prin unirea fostelor municipalități Kangaatsiaq, Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Uummannaq, Upernavik și Qaanaaq. Și mulți specialiști îl consideră a fi oraș.

Oras

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot