Care este cel mai populat oraș din lume? Care va fi cel mai populat în anul 2100?

16.11.2020
Care este cel mai populat oraș din lume? Care va fi cel mai populat în anul 2100?

Faptul că majoritatea celor mai populate orașe din lume se află în țările cu cea mai mare densitate de populație de pe glob, China și India, nu este deloc surprinzător.

Printre acestea se numără Shanghai (25 milioane de locuitori) și Beijing (22 milioane) – în China, respectiv, Delhi (27 milioane) și Mumbai (peste 21,5 milioane) – în India.

Care este cel mai populat oraș din lume?

Cu toate acestea, un oraș dintr-o altă țară deține titlul de cel mai mare oraș din lume din punct de vedere al numărului de locuitori. Este vorba despre Tokyo, care are în acest moment o populație de peste 38 de milioane de locuitori, aici fiind inclusă întreaga zonă metropolitană care cuprinde orașele Kanagawa, Saitama și Chiba.

Cu alte cuvinte, populația din Tokyo reprezintă aproximativ 30% din întreaga populație a Japoniei, care numără în jur de 127 de milioane de locuitori.

Oficialii Organizației Națiunilor Unite se așteaptă că Tokyo va ocupa prima poziție în această ierarhie până în anul 2030, chiar dacă cele mai recente statistici ale acestei organizații arată că populația metropolei nipone va scădea în următorii 10 ani până spre 37,1 milioane de locuitori.

De altfel, față de anul 2019, populația din Tokyo a scăzut cu 0,11%, conform statisticilor publicate de World Population Review.

Un alt oraș japonez, Osaka, are la rându-i o populație foarte ridicată, de aproape 20,5 milioane de locuitori. Mai există o serie de orașe non-asiatice cu populație numeroasă, cele mai importante dintre acestea fiind Ciudad de Mexico (peste 21,6 milioane) și Cairo (aproape 20,5 milioane).

Deși este una dintre cele mai mari metropole din lume, New York-ul ocupă de abia locul 42, având în 2020 o populație de aproximativ 8,3 milioane de locuitori, cu 0,45% mai puțin comparativ cu anul 2019.

Ce capitală europeană are o populație cât un sector din București?

Cel mai populat oraș european este Istanbul, cu peste 15,1 milioane de locuitori, cifră cu care ocupă poziția a 13-a la nivel mondial. Metropola turcă este urmată de Moscova (peste 12,5 milioane) și Paris (puțin peste 11 milioane). Aceste orașe sunt, desigur, semnificative din punct de vedere cultural, primind anual milioane de turiști.

Există, de asemenea, un număr destul de mare de orașe cunoscute și bogate din punct de vedere cultural, care care au populații mai mici. Este vorba despre Barcelona (aproape 5,6 milioane), Sydney (4,9 milioane), Berlin (3,5 milioane) și Vancouver (aproape 2,6 milioane).

În Europa sunt câteva orașe mici, dar care au o reputație culturală, istorică sau politică ridicată. Este și cazul capitalei Bosnia și Herțegovina, Sarajevo, a cărei populație numără doar 314.000 de locuitori, adică mai puțin decât sectoarele 2, 3 și 6 ale Bucureștiului.

Care vor fi cele mai populate orașe până în anul 2100?

Dimensiunea și populația unei metropole moderne precum Tokyo au fost greu de imaginat pentru cineva care a trăit în secolul al XIX-lea. La fel de dificil este și pentru noi să ne imaginăm cum vor arăta marile orașe ale lumii în anul 2100.

Cercetătorii de la „Global Cities Institute” din Toronto s-au gândit să ne dea o mână de ajutor pentru ca noi să putem să ne facem o imagine cât mai clară asupra metropolelor viitorului.

Potrivit cifrelor publicate de oamenii de știință canadieni, cel mai populat oraș al viitorului va fi cel mai mare oraș al Nigeriei, Lagos. În anul 2100, acesta ar urma să aibă o populație de aproximativ 88,3 milioane de locuitori, cu 5 milioane de locuitori mai mult decât capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa.

Iată cum se prezintă situația primelor zece metropole peste 80 de ani în viziunea celor de la „Global Cities Institute” :

  1. Lagos (Nigeria) – 88,3 milioane locuitori;
  2. Kinshasa (RD Congo) – 83,5 milioane;
  3. Dar Es Salaam (Tanzania) – 73,7 milioane;
  4. Mumbai (India) – 67,2 milioane;
  5. New Delhi (India) – 57,3 milioane;
  6. Khartoun (Sudan) – 56,6 milioane;
  7. Niamey (Niger) – 56,1 milioane;
  8. Dhaka (Bangladesh) – 54,3 milioane;
  9. Kolkata (India) – 52,4 milioane;
  10. Kaboul (Afghanistan) – 50,3 milioane.
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot