De ce au dreptul avioanele să-ți survoleze terenul? Ce deții, dacă ai o bucată de pământ, cât din adâncime și din înălțime e al tău?

02.03.2018
De ce au dreptul avioanele să-ți survoleze terenul? Ce deții, dacă ai o bucată de pământ, cât din adâncime și din înălțime e al tău?

A fi proprietar nu este deloc un lucru facil. Pe lângă faptul că trebuie să plătești taxe și impozite, evident, dacă nu trăiești într-un stat fără legi, trebuie să știi exact ce, cum și cât deții. Care-ți sunt privilegiile și obligațiile? Te-ai întrebat vreodată, însă, cât deții, de fapt, din adâncimea și din înălțimea unui teren?

Pe hârtie și în acte, conceptul de proprietate asupra pământului este foarte simplu. Oare, a avea o bucată de pământ îți dă accesul nelimitat la tot ce se află pe bucata ta de teren? Trebuie spus că legile care reglementează drepturile unui proprietar de teren variază considerabil în funcție de regiune sau de stat.

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Însă, dacă cineva deține o bucată de teren, din punct de vedere istoric, va deține tot ce este deasupra și dedesubtul proprietății sale. O maximă din limba latină spune: „Cuius est solum, eius est usque ad coelum et ad inferos”, care în traducere liberă înseamnă „Oricine deține solul, deține totul până la cer și până la adâncimile iadului”. Acest proverb a stat la baza multor legi de proprietate.

Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?

În calitate de proprietar, o persoană ce are o bucată de pământ, deține și totalitatea aerului de deasupra terenului său și are dreptul să facă ce vrea cu spațiul aerian în imediata apropiere a domeniului. Legea nu precizează, însă, o limită a ceea ce înseamnă spațiul aerian de deaspura pământului. Totuși, niciun proprietar nu poate să ceară avioanelor comerciale să nu-i mai survoleze teritoriul, întrucât cerul este considerat o… „autostradă publică”.

Pamant

Oricine este posesor de teren în statele civilizate, deține odată cu bucata de pășune/câmpie/teren viran/munte/pădure/lac și toate mineralele din interiorul pământului. Astfel, petrolul sau gazele naturale nu aparțin statului, ci proprietarilor. Cel puțin, așa stau lucrurile în Statele Unite ale Americii.

Nici în ceea ce privește adâncimea terenului aflat sub proprietatea deținută nu există o limită în lege. E drept, dacă sub bucata dumneavoastă de pământ se află o altă țară într-o altă parte a lumii (și, dacă nu e Ocean, se va afla), e clar că acel stat nu vă aparține.

De ce avioanele lasă urme pe cer?

Când vine vorba despre animalele sălbatice, nimeni nu poate pretinde dreptul de proprietate asupra acestora. Proprietarilor li se permite însă vânătoarea lor, dacă nu încalcă legea vânătorii și animalele nu sunt pe cale de dispariție.

În concluzie, dacă dețineți o bucată de teren, puteți deține mai mult decât v-ați aștepta, dar de cele mai multe ori, poate mult mai puțin decât v-ați dori.

Pamant

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot