De ce au dreptul avioanele să-ți survoleze terenul? Ce deții, dacă ai o bucată de pământ, cât din adâncime și din înălțime e al tău?

02.03.2018
De ce au dreptul avioanele să-ți survoleze terenul? Ce deții, dacă ai o bucată de pământ, cât din adâncime și din înălțime e al tău?

A fi proprietar nu este deloc un lucru facil. Pe lângă faptul că trebuie să plătești taxe și impozite, evident, dacă nu trăiești într-un stat fără legi, trebuie să știi exact ce, cum și cât deții. Care-ți sunt privilegiile și obligațiile? Te-ai întrebat vreodată, însă, cât deții, de fapt, din adâncimea și din înălțimea unui teren?

Pe hârtie și în acte, conceptul de proprietate asupra pământului este foarte simplu. Oare, a avea o bucată de pământ îți dă accesul nelimitat la tot ce se află pe bucata ta de teren? Trebuie spus că legile care reglementează drepturile unui proprietar de teren variază considerabil în funcție de regiune sau de stat.

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Însă, dacă cineva deține o bucată de teren, din punct de vedere istoric, va deține tot ce este deasupra și dedesubtul proprietății sale. O maximă din limba latină spune: „Cuius est solum, eius est usque ad coelum et ad inferos”, care în traducere liberă înseamnă „Oricine deține solul, deține totul până la cer și până la adâncimile iadului”. Acest proverb a stat la baza multor legi de proprietate.

Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?

În calitate de proprietar, o persoană ce are o bucată de pământ, deține și totalitatea aerului de deasupra terenului său și are dreptul să facă ce vrea cu spațiul aerian în imediata apropiere a domeniului. Legea nu precizează, însă, o limită a ceea ce înseamnă spațiul aerian de deaspura pământului. Totuși, niciun proprietar nu poate să ceară avioanelor comerciale să nu-i mai survoleze teritoriul, întrucât cerul este considerat o… „autostradă publică”.

Pamant

Oricine este posesor de teren în statele civilizate, deține odată cu bucata de pășune/câmpie/teren viran/munte/pădure/lac și toate mineralele din interiorul pământului. Astfel, petrolul sau gazele naturale nu aparțin statului, ci proprietarilor. Cel puțin, așa stau lucrurile în Statele Unite ale Americii.

Nici în ceea ce privește adâncimea terenului aflat sub proprietatea deținută nu există o limită în lege. E drept, dacă sub bucata dumneavoastă de pământ se află o altă țară într-o altă parte a lumii (și, dacă nu e Ocean, se va afla), e clar că acel stat nu vă aparține.

De ce avioanele lasă urme pe cer?

Când vine vorba despre animalele sălbatice, nimeni nu poate pretinde dreptul de proprietate asupra acestora. Proprietarilor li se permite însă vânătoarea lor, dacă nu încalcă legea vânătorii și animalele nu sunt pe cale de dispariție.

În concluzie, dacă dețineți o bucată de teren, puteți deține mai mult decât v-ați aștepta, dar de cele mai multe ori, poate mult mai puțin decât v-ați dori.

Pamant

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot