Care este cuvântul din limba română care conține litera „J” de patru ori?

25.08.2023
Care este cuvântul din limba română care conține litera „J” de patru ori?

Limba română este una complexă cu tot felul de cuvinte simple, dar și complicate. Pentru a înțelege sensul unor termene este nevoie să consultăm Dicționarul explicativ al limbii române. Așa a fost și cazul cuvântului care are în compoziția sa litera „J” de patru ori, însă surprinzător nu l-am găsit aici.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, limba română are un fond de peste 200.000 de cuvinte. În jur de 60 de mii dintre acestea se află în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX). Cu toate acestea, o persoană normală folosește doar câteva sute dintre ele, astfel că foarte puțini oameni știu cuvântul care conține în compoziția sa litera „J” de patru ori.

Jejunojejunostomie

Jejunojejunostomie este termenul din limba română care are în compoziția sa litera „J” de patru ori. După cum se poate observa, cuvântul începe chiar cu litera „J” și este folosit în domeniul medical.

Potrivit Dicționarului Medical, jejunojejunostomia reprezintă o intervenție chirurgicală în care jejunul (un segment al intestinului subțire situat între duoden și ileon) este deschis la peretele abdominal, putându-se insera un cateter în jejun, prin care, pentru o perioadă scurtă de timp se pot introduce alimente sau alte substanțe, se arată pe ego.ro.

Lucruri interesante despre limba română

Limba română aparține familiei de limbi indo-europene și este o limbă romanică. Ea s-a dezvoltat din latina, care era vorbită în provincia romană Dacia (actualul teritoriu al României). Româna are multe trăsături comune cu alte limbi romanice precum italiana, spaniola și franceza.

Limba română a suferit o evoluție complexă în decursul timpului, împrumutând cuvinte din diverse surse. De-a lungul istoriei, româna a fost influențată de limba latină, limba slavă, turca și, mai târziu, de limbi precum franceza, italiana și engleza.

Limba română este limba oficială a României și a Republicii Moldova. De asemenea, aceasta este recunoscută ca limbă minoritară în câteva țări învecinate unde trăiesc comunități vorbitoare de română.

Limba română folosește alfabetul latin, dar are câteva caractere speciale: ă, â, î, ș, și ț. Aceste caractere reflectă sunete specifice limbii române și disting limba de alfabetele folosite în alte limbi romanice.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot