Care este cuvântul din limba română care conține litera „J” de patru ori?

25.08.2023
Care este cuvântul din limba română care conține litera „J” de patru ori?

Limba română este una complexă cu tot felul de cuvinte simple, dar și complicate. Pentru a înțelege sensul unor termene este nevoie să consultăm Dicționarul explicativ al limbii române. Așa a fost și cazul cuvântului care are în compoziția sa litera „J” de patru ori, însă surprinzător nu l-am găsit aici.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, limba română are un fond de peste 200.000 de cuvinte. În jur de 60 de mii dintre acestea se află în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX). Cu toate acestea, o persoană normală folosește doar câteva sute dintre ele, astfel că foarte puțini oameni știu cuvântul care conține în compoziția sa litera „J” de patru ori.

Jejunojejunostomie

Jejunojejunostomie este termenul din limba română care are în compoziția sa litera „J” de patru ori. După cum se poate observa, cuvântul începe chiar cu litera „J” și este folosit în domeniul medical.

Potrivit Dicționarului Medical, jejunojejunostomia reprezintă o intervenție chirurgicală în care jejunul (un segment al intestinului subțire situat între duoden și ileon) este deschis la peretele abdominal, putându-se insera un cateter în jejun, prin care, pentru o perioadă scurtă de timp se pot introduce alimente sau alte substanțe, se arată pe ego.ro.

Lucruri interesante despre limba română

Limba română aparține familiei de limbi indo-europene și este o limbă romanică. Ea s-a dezvoltat din latina, care era vorbită în provincia romană Dacia (actualul teritoriu al României). Româna are multe trăsături comune cu alte limbi romanice precum italiana, spaniola și franceza.

Limba română a suferit o evoluție complexă în decursul timpului, împrumutând cuvinte din diverse surse. De-a lungul istoriei, româna a fost influențată de limba latină, limba slavă, turca și, mai târziu, de limbi precum franceza, italiana și engleza.

Limba română este limba oficială a României și a Republicii Moldova. De asemenea, aceasta este recunoscută ca limbă minoritară în câteva țări învecinate unde trăiesc comunități vorbitoare de română.

Limba română folosește alfabetul latin, dar are câteva caractere speciale: ă, â, î, ș, și ț. Aceste caractere reflectă sunete specifice limbii române și disting limba de alfabetele folosite în alte limbi romanice.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume?
Cine ar fi crezut că în România, o țară cu câteva sute de orașe și zeci de mii de sate și comune, există două localități unde străzile nu au nume. Fix ca în New York, locul unde... citește tot
Nepoții noștri le vor cunoaște doar din cărțile de istorie. 9 țări care vor dispărea până în 2050
Nepoții noștri le vor cunoaște doar din cărțile de istorie. 9 țări care vor dispărea până în 2050
Lumea este într-o continuă mișcare. Pământul, așa cum îl știm astăzi, nu va mai exista peste câțiva ani. Ba mai mult, sunt câteva țări amenințate cu dispariția. Cauzele sunt, în... citește tot
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
Imediat după ce își încheie un mandat, foștii președinți ai României se bucură de extrem de multe drepturi. A fost cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, va fi cazul... citește tot