Aceeaşi sau aceiaşi? Care este varianta corectă?

05.02.2024
Aceeaşi sau aceiaşi? Care este varianta corectă?

Aceeaşi sau aceiaşi? Aceasta este întreabarea pe care și-a pun mulți dintre cei care nu stăpânesc bine gramatica și lexicul limbii române. Ambele forme sunt corecte? Când folosim aceeași? Shtiu.ro îi va lămuri pe cititori în rândurile de mai jos.

Aceeaşi și aceiaşi sunt corecte, dar se folosesc pentru genuri diferite

Pronumele demonstrativ creează frecvent probleme, mai ales la exprimarea în scris, greşelile fiind puse pe seama pronunţiei extrem de asemănătoare. Atât „aceeaşi” cât și „aceiaşi” sunt forme corecte, dar fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr. Acest lucru a fost lămurit de profesorul de limba română Bogdan Cristea.

„Cei mai mulţi au problemă la cum se scrie corect pronumele demonstrativ, ‘aceeaşi’ sau ‘aceiaşi’. Ambele forme, care derivă din pronumele demonstrativ „acelaşi”, sunt corecte, cu menţiunea că fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr. Dacă pornim chiar la definiţia din dicţionar pentru ‘aceeaşi’ edem că este forma singulară la feminin, în cazurile nominativ-acuzativ. ‘Aceiași’ pe de altă parte este forma de plural, genul masculin, în cazul nominativ-acuzativ”, explică profesorul Cristea potrivit adevarul.ro.

„Acelaşi” este forma de singular, masculin, a pronumelui demonstrativ. La genul feminin, pentru acelaşi număr, se foloseşte forma „aceeaşi”. La plural masculin întâlnim forma aceiaşi, în timp ce pentru plural feminin se uilizează forma „aceleaşi”.

Profesorul Cristea mai spune: „Confuzia şi în cele din urmă eroarea apare şi la vorbitori experimentaţi întrucât pronunţia celor două forme derivate din pronumele demonstrativ este aproximativ aceeaşi. Un mic exerciţiu mintal de identificare a genului substantivului la care face referire forma folosită ar ajuta la identificarea formei corecte, care se impune în contextul respectiv”.

De ce apare confuzia între cele două forme?

Conform lingviștilor, confuzia dintre cele două forme apare din două motive: pe de o parte, din cauza pronunţiei aproape asemănătoare şi, pe de altă parte, din pricina unei reguli de scriere potrivit căreia la început de silabă, după o vocală, se foloseşte „ie”. Rigoarea de scriere ţine cont şi de etimologia, respectiv de pronunţarea literară a cuvântului, astfel încât, în unele situaţii se foloseşte direct „e”.

Exemple cu aceeași și aceiași:

„Aceeași”, feminin – „aceeași femeie”, „aceeași zi”, „aceeași carte”, etc. „Aceiași”, masculin – aceiași câini”, „aceiași băieți”, „aceiași oameni”, etc. „Aceleași”, feminin – „aceleași pixuri”, „aceleași maimuțe”, etc; “Același”, masculin – „același bărbat”, „același caiet”, etc.

Pentru a scrie corect, este important să avem în vedere atât genul cât și numărul substantivului cu care se folosește pronumele demonstrativ. Reține că “aceeași” este pentru genul feminin și “aceiași” pentru genul masculin.

Diferența dintre “Aceeași” și “Aceiași”

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot