Aceeaşi sau aceiaşi? Care este varianta corectă?

05.02.2024
Aceeaşi sau aceiaşi? Care este varianta corectă?

Aceeaşi sau aceiaşi? Aceasta este întreabarea pe care și-a pun mulți dintre cei care nu stăpânesc bine gramatica și lexicul limbii române. Ambele forme sunt corecte? Când folosim aceeași? Shtiu.ro îi va lămuri pe cititori în rândurile de mai jos.

Aceeaşi și aceiaşi sunt corecte, dar se folosesc pentru genuri diferite

Pronumele demonstrativ creează frecvent probleme, mai ales la exprimarea în scris, greşelile fiind puse pe seama pronunţiei extrem de asemănătoare. Atât „aceeaşi” cât și „aceiaşi” sunt forme corecte, dar fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr. Acest lucru a fost lămurit de profesorul de limba română Bogdan Cristea.

„Cei mai mulţi au problemă la cum se scrie corect pronumele demonstrativ, ‘aceeaşi’ sau ‘aceiaşi’. Ambele forme, care derivă din pronumele demonstrativ „acelaşi”, sunt corecte, cu menţiunea că fiecare se foloseşte pentru un anumit gen şi număr. Dacă pornim chiar la definiţia din dicţionar pentru ‘aceeaşi’ edem că este forma singulară la feminin, în cazurile nominativ-acuzativ. ‘Aceiași’ pe de altă parte este forma de plural, genul masculin, în cazul nominativ-acuzativ”, explică profesorul Cristea potrivit adevarul.ro.

„Acelaşi” este forma de singular, masculin, a pronumelui demonstrativ. La genul feminin, pentru acelaşi număr, se foloseşte forma „aceeaşi”. La plural masculin întâlnim forma aceiaşi, în timp ce pentru plural feminin se uilizează forma „aceleaşi”.

Profesorul Cristea mai spune: „Confuzia şi în cele din urmă eroarea apare şi la vorbitori experimentaţi întrucât pronunţia celor două forme derivate din pronumele demonstrativ este aproximativ aceeaşi. Un mic exerciţiu mintal de identificare a genului substantivului la care face referire forma folosită ar ajuta la identificarea formei corecte, care se impune în contextul respectiv”.

De ce apare confuzia între cele două forme?

Conform lingviștilor, confuzia dintre cele două forme apare din două motive: pe de o parte, din cauza pronunţiei aproape asemănătoare şi, pe de altă parte, din pricina unei reguli de scriere potrivit căreia la început de silabă, după o vocală, se foloseşte „ie”. Rigoarea de scriere ţine cont şi de etimologia, respectiv de pronunţarea literară a cuvântului, astfel încât, în unele situaţii se foloseşte direct „e”.

Exemple cu aceeași și aceiași:

„Aceeași”, feminin – „aceeași femeie”, „aceeași zi”, „aceeași carte”, etc. „Aceiași”, masculin – aceiași câini”, „aceiași băieți”, „aceiași oameni”, etc. „Aceleași”, feminin – „aceleași pixuri”, „aceleași maimuțe”, etc; “Același”, masculin – „același bărbat”, „același caiet”, etc.

Pentru a scrie corect, este important să avem în vedere atât genul cât și numărul substantivului cu care se folosește pronumele demonstrativ. Reține că “aceeași” este pentru genul feminin și “aceiași” pentru genul masculin.

Diferența dintre “Aceeași” și “Aceiași”

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot