Vroiam sau voiam? Cum e corect în limba română: voiam sau vroiam?

13.08.2023
Vroiam sau voiam? Cum e corect în limba română: voiam sau vroiam?

Când vine vorba de exprimarea trecutului în limba română, uneori ne confruntăm cu dileme gramaticale. Una dintre cele mai comune confuzii este alegerea dintre „voiam” și „vroiam”. Acest articol vă va clarifica această incertitudine și vă va ajuta să utilizați corect forma verbului în discuții.

Originea confuziei dintre voiam și vroiam

Confuzia dintre „voiam” și „vroiam” provine în mare parte din uzul cotidian și din modul în care sunetul „v” este deseori accentuat în vorbirea rapidă. Însă pentru a înțelege alegerea corectă, este esențial să analizăm forma de bază a verbului și regulile gramaticale asociate. Cei mai mulți dintre lingviști resping categoric varianta „vroiam”, însă alți specialiști sunt de părere că ar  putea fi tolerată dacă este folosită de mai mulți vorbitori, aceasta fiind o formă hibridă a verbelor „a vrea” și „a voi”.

Verbul a vrea – Conjugare și derivare

Verbul „a vrea” este un verb neregulat, ceea ce înseamnă că nu se supune tuturor regulilor tipice de conjugare. Pentru timpul imperfect, la persoana I singular, forma corectă este „voiam”, iar nu „vroiam”.

Iată o parte din conjugarea verbului „a vrea” la imperfect:

De ce „vroiam” este incorect

„Vroiam” este o formă care nu există în dicționarele de referință ale limbii române. Ea s-a infiltrat în vorbirea cotidiană datorită pronunției și auzului. Multe persoane aud „vroiam” în loc de „voiam” și astfel se perpetuează greșeala. În scris, însă, este esențial să folosim forma corectă, „voiam”.

Importanța utilizării corecte

Utilizarea corectă a verbelor și a formelor lor contribuie la claritatea mesajului și evită confuziile. De asemenea, un limbaj corect și curat reflectă profesionalism și atenție la detalii, aspecte esențiale în comunicare, mai ales în mediul profesional sau academic.

Exemple pentru utilizarea corectă a verbului „a vrea”:

După cum puteți observa, formele „vroiau”„vroiai”„vroiam” NU sunt corecte, iar dacă le folosiți, o faceți în mod greșit.

Sfaturi pentru a evita confuzia din voiam și vroiam

 1. Revizuirea scrisului: După ce scrii un text, este util să îl revizuiești, verificând în special verbele care pot cauza confuzii.
 2. Consultarea dicționarelor: Dicționarele online sunt la îndemână și pot clarifica rapid orice nesiguranță lingvistică.
 3. Practica regulată: Cu cât folosești mai des o formă corectă, cu atât devine mai natural să o utilizezi și în viitor.

Concluzie

În limba română, forma corectă este „voiam”, iar „vroiam” este o greșeală derivată din uzul cotidian. Fiind atenți la forma verbelor și verificând în caz de nesiguranță, putem comunica mai clar și mai eficient. În era digitală, unde conținutul scris domină, este esențial să avem grijă de limbajul și gramatica pe care o folosim.

Curiozități despre limba română:

 1. Origini latine: Limba română este singura limbă latină din Europa de Est și face parte din grupul limbilor romanice, alături de italiană, franceză, spaniolă, portugheză și catalană.
 2. Cuvinte dacice: Deși baza limbii române este latină, există și cuvinte moștenite din limba dacilor, locuitorii originari ai teritoriului României. Exemple sunt: brânză, zarvă, mazăre.
 3. Influențe slavice: Datorită vecinătății cu popoarele slave, limba română a împrumutat multe cuvinte din limbile slave, cum ar fi: grădină, glas, prieten.
 4. „Dor”: Se spune că doar limba română are un cuvânt care exprimă exact sentimentul de „dor”. Deși există cuvinte asemănătoare în alte limbi, niciunul nu captează întreaga profunzime emoțională a acestui sentiment specific românilor.
 5. Alfabetul român: Limba română a fost scrisă de-a lungul istoriei în mai multe alfabete: latin, chirilic și, din nou, latin. Abia în secolul al XIX-lea s-a stabilit definitiv folosirea alfabetului latin.
 6. Neo-română: Limba română vorbită astăzi este cunoscută ca neo-română și a început să se formeze în jurul secolului al XI-lea.
 7. Variantele limbii: Există patru principale dialecte ale limbii române: daco-român (sau româna standard), aromân, meglenoromân și istroromân. Acestea sunt vorbite de diferite grupuri etnice din Balcani și din alte părți ale Europei.
 8. Statut oficial: Limba română este limbă oficială în România, Republica Moldova (unde este numită și limba moldovenească în context politic), și în regiunea autonomică Voivodina din Serbia.
 9. Cuvinte lungi: Unul dintre cele mai lungi cuvinte din limba română este „electroencefalografistă”, care are 23 de litere.
 10. Palindroame: În limba română există cuvinte palindroame, adică cuvinte care se citesc la fel și de la stânga la dreapta, și de la dreapta la stânga, cum ar fi: „level”, „radar”, „civic”.
 11. Românismele: Limba română a contribuit și la vocabularul altor limbi. De exemplu, cuvântul „papuc” a devenit „papuče” în cehă și slovacă.
Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot