Ce este mierea de Manuka? De unde provine și ce beneficii are?

01.01.2021
Ce este mierea de Manuka? De unde provine și ce beneficii are?

Mierea de Manuka este un tip de miere originară din Noua Zeelandă. Este produsă de albine care polenizează floarea Leptospermum scoparium, cunoscută în mod obișnuit ca arbust de Manuka.

Ce este Manuka?

Proprietățile antibacteriene ale mierii Manuka sunt cele care o diferențiază de mierea tradițională. Metilglioxalul este ingredientul său activ și responsabil pentru aceste efecte antibacteriene. În plus, mierea de manuka are beneficii antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.

De fapt, a fost folosit în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare și îmbunătățirea problemelor digestive.

Beneficii dovedite științific ale mierii de Manuka

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită pentru a trata rănile, arsurile, rănile, și furunculele (sursă). Mierea oferă proprietăți antibacteriene și antioxidante, toate menținând în același timp un mediu umed al plăgii și o barieră de protecție, care previne infecțiile microbiene în rană.

Studii multiple  au arătat că mierea de manuka poate îmbunătăți vindecarea rănilor, amplifica regenerarea țesuturilor și chiar reduce durerea la pacienții care suferă de arsuri.

De exemplu, un studiu de două săptămâni a investigat efectele aplicării unui pansament de miere de manuka pe 40 de persoane cu răni care nu se vindecau. Rezultatele au arătat că 88% din răni au scăzut în dimensiune. Mai mult, a contribuit la crearea unui mediu acid al rănilor, care favorizează vindecarea rănilor.

De asemenea, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea ulcerelor diabetice. Un alt studiu a arătat că pansamentele cu această miere au redus timpul de vindecare și au dezinfectat rănile la pacienții cu ulcer la nivelul piciorului diabetic.

Mai mult de atât, pacienții au raportat că cicatricile tratate cu manuka au fost mai puțin rigide și semnificativ mai puțin dureroase, comparativ cu cicatricile tratate cu vaselină. În cele din urmă, mierea de manuka este eficientă în tratarea infecțiilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Stafilococul auriu.

Mierea de Manuka previne cariile dentare

Pentru a evita cariile dentare și pentru a ne menține gingiile sănătoase, este important să reducem la minimum bacteriile orale rele care pot provoca formarea plăcii. De asemenea, este important să nu ștergem complet bacteriile orale bune care sunt responsabile pentru menținerea cavității bucale sănătoase. Studiile au arătat că acest tip de miere atacă bacteriile orale dăunătoare asociate cu formarea plăcii, inflamația gingiilor și cariile dentare.

Mai exact, cercetările au arătat că mierea de manuka cu o activitate antibacteriană ridicată este eficientă la inhibarea creșterii bacteriilor orale dăunătoare, cum ar fi P. gingivalis și A. actinomycetemcomitans. Ideea de a consuma miere pentru o bună sănătate orală poate părea contraintuitivă, deoarece știm din coilărie că consumul prea multor dulciuri poate duce la apariția cariilor.

Cu toate acestea, spre deosebire de bomboanele și zahărul rafinat, efectele puternice antibacteriene ale mierii de manuka fac puțin probabil să contribuie la cariile dentare.

Calmează și tratează durerile în gât

Un alt beneficiu major al mierii de Manuka este tratarea durerilor în gât. Proprietățile sale antivirale și antibacteriene pot reduce inflamația și pot ataca bacteriile care provoacă durere.

Mierea de manuka nu numai că atacă bacteriile dăunătoare, ci acoperă și căptușeala interioară a gâtului pentru un efect calmant. Mai mult, aceasta scade bacteriile orale dăunătoare care provoacă mucozită, un efect secundar comun al radiațiilor și chimioterapiei. Mucozita are ca rezultat inflamații și ulcerații dureroase ale membranelor mucoase care acoperă esofagul și tractul digestiv.

Previne ulcerul gastric

Ulcerul gastric este una dintre cele mai frecvente boli care afectează oamenii din întreaga lume. Sunt răni care se formează pe mucoasa stomacului, provocând dureri de stomac, greață și balonare. Helicobacter pylori este cea mai comună bacterie care este responsabilă pentru majoritatea ulcerelor gastrice. Cercetările sugerează că mierea de manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de Helicobacter pylori.

Ulcerele gastrice pot fi cauzate și de consumul excesiv de alcool. Cu toate acestea, un studiu efectuat la șobolani a arătat că mierea de manuka a contribuit la prevenirea ulcerului gastric indus de alcool.

Îmbunătățește problemele digestive

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare digestivă frecventă. Simptomele sale asociate includ constipație, diaree, dureri abdominale și mișcări neregulate ale intestinului. Interesant este faptul că cercetătorii au descoperit că consumul regulat de miere de manuka poate ajuta la scăderea acestor simptome.

S-a dovedit că mierea de Manuka îmbunătățește starea antioxidantă și reduce inflamația. De asemenea, s-a demonstrat că atacă tulpinile de Clostridium difficile.

Clostridium difficile, adesea numit C. diff, este un tip de infecție bacteriană care provoacă diaree severă și inflamație a intestinului. Această bacterie este frecvent tratată cu antibiotice. Cu toate acestea, un studiu recent a observat eficacitatea mierii de manuka pe tulpinile de C. diff. Mierea de Manuka a ucis celulele bacteriei, făcându-l un tratament posibil eficient.

Este important de reținut că studiile de mai sus au observat influența mierii de manuka asupra infecțiilor bacteriene în studiile pe șobolani. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge la o concluzie completă cu privire la influența sa asupra infecțiilor bacteriene ale intestinului.

Poate trata simptomele fibrozei chistice

Fibroza chistică este o tulburare care dăunează plămânilor și poate afecta sistemul digestiv și alte organe. Afectează celulele care produc mucus, determinând mucusul să fie anormal de gros și lipicios. Acest mucus gros înfundă căile respiratorii, ceea ce face dificilă respirația.

Din păcate, infecțiile căilor respiratorii superioare sunt destul de frecvente la persoanele cu fibroză chistică. S-a demonstrat că mierea de Manuka combate bacteriile care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare.

Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia spp. sunt două bacterii comune care pot provoca infecții respiratorii superioare grave, în special la populațiile vulnerabile.

Un studiu a observat eficacitatea mierii de manuka împotriva acestor bacterii la persoanele cu fibroză chistică. Rezultatele au indicat faptul că le inhibă creșterea și funcționează împreună cu tratamentul cu antibiotice. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea de manuka poate juca un rol important în tratarea infecțiilor respiratorii superioare, în special la cei cu fibroză chistică.

Tratează acneea

Acneea este de obicei cauzată de modificări hormonale, dar poate fi, de asemenea, o reacție la o dietă slabă, stres sau creșterea bacteriilor în porii înfundați. Activitatea antimicrobiană a mierii de manuka, atunci când este utilizată în combinație cu un produs cu pH scăzut, este adesea comercializată pentru a combate acneea.

Mierea de Manuka ar putea ajuta la menținerea eliberarea de bacterii a pielii, ceea ce ar putea accelera procesul de vindecare a acneei. De asemenea, având în vedere proprietățile sale antiinflamatorii, se spune că aceasta scade inflamația asociată cu acneea. Însă, există cercetări foarte limitate cu privire la capacitatea mierii de manuka de a trata acneea.

Înainte de a consuma orice tip de miere, oamenii ar trebui să consulte un medic mai ales dacă suferă de diabet zaharat, dacă sunt alergici la miere sau albine, iar copiilor sub un an de zile este complet interzisă din cauza riscului de botulism infantil.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot