Cum a fost descoperită penicilina? Cine a fost primul om care a folosit antibioticul?

18.11.2019
Cum a fost descoperită penicilina? Cine a fost primul om care a folosit antibioticul?

Penicilina a fost una dintre cele mai mari descoperiri din toate timpurile. Descoperită în anul 1928 de către bacteriologul scoţian Alexander Fleming, penicilina a reușit să schimbe definitiv cursul medicinii modrne. Totuși, cum a fost descoperită penicilina?

Cine a descoperit penicilina?

De ani buni, Alexander Fleming lucra la un experiment prin care încerca să afle secretele unei anumite bacterii. Scopul era acela de a găsi leacul potrivit împotriva bolilor care măcinau și afectau milioane de oameni de sute de ani.

Se spune că pe masa sa erau mai multe recipiente din sticlă când scoțianul a văzut că într-unul dintre acestea, un mucegai de culoare verde-albăstrui ataca bacteriile, dizolvându-le. Acesta a studiat mucegaiul cu pricina la microscop și a văzut ca era acoperit cu pete verzi. Inițial, extractul din fungi s-a numit Penicillium notatum sau, mai simplu, Penicilină.

Fleming a studiat din nou muceagaiul și a constatat că substanța distruge bacteriile chiar dacă este diluat de până la 1.000 de ori.

Cine a fost primul om pe care a fost folosită penicilina?

Inițial, Alexander Fleming a testat mucegaiul minune pe animale cu rezultate satisfăcătoare. Primul om cobai pe care s-a testat mucegaiul a fost asistentul lui Fleming. Acesta a mâncat din mucegai fără să suporte vreo consecinţă negativă. Ba mai mult, bărbatul s-a vindecat de sinuzită.

Abia în anul 1940 penicilina avea să devină substanța pe care o cunoaștem astăzi. În mod oficial, primul pacient care a primit prima doză de penicilina a fost Albert Alexander. Pe 12 februarie 1941 acesta a primit o doză de penicilină, însă corpul său, deja într-o stare slăbită, nu a făcut față infecției și a murit.

„Am fost acuzat că am inventat penicilina, dar nimeni nu ar fi putut face asta vreodată. Natura a inventat-o de mii de ani. Eu doar am descoperit-o”, avea să mărturisească Alexander Fleming câțiva ani mai târziu.

Cum funcționează penicilina?

Cele mai cunoscute exemple sunt penicilinele naturale: benzilpenicilina (penicilina G) și fenoximetilpenicilina (penicilina V). Tratamentul cu penicilină este destul de sigur. Doar 10% dintre pacienții aflați în tratament raportează reacții alergice la peniciline; totuși, până la 90% dintre aceștia nu sunt de fapt alergici. Totuși, reacțiile alergice grave pot apărea doar la un procent de 0,03% dintre pacienți.

Când este administrată, penicilina acționează prin omorârea bacteriilor. Penicilina atacă pereții celulari ai microbilor și îi omoară. Astfel, organismul omului se vindecă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a... citește tot