Peste tot în lume se găsesc albine care trăiesc în „familii” numeroase. Albina este singura insectă socială a cărei colonie poate supraviețui mulți ani. Asta pentru că se strâng împreună și mănâncă miere pentru a se menține în viață în lunile de iarnă.
Există aproximativ 20.000 de specii diferite de albine în lume. Albinele trăiesc în colonii care conțin albina regină, albina lucrătoare și trântorii. Albina regină trăiește între 2 și 5 ani și depune peste 1500 de ouă pe zi. Albina lucrătoare și albina regină sunt ambele femele, dar numai albina regină se poate reproduce.
Toți trântorii sunt de sex masculin. Albinele muncitoare curăță stupul, colectează polen și nectar pentru a hrăni colonia și au grijă de descendenți. Singura sarcină a trântorilor este să se împerecheze cu regina. Singura sarcină a reginei este să depună ouă.
Curiozități despre albine
Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre aceaste minunate viețuitoare.
Toate albinele lucrătoare sunt femei.
O albină produce o linguriță de miere (aproximativ 5 grame) în viața ei. Durata medie a unei albine lucrătoare este de 6-7 săptămâni, dacă este născută primăvara sau vara și 4-6 luni dacă este născută toamna. Trântorii trăiesc 55 de zile.
Pentru a produce un kilogram de miere, albinele zboară echivalentul a trei ori în jurul lumii în mile aeriene.
Tipul de floare din care albinele își iau nectarul determină aroma mierii.
Albinele masculine (trântorii) au ochi mai mari pentru a le ajuta să găsească Regina Albină.
Albinele se împerechează sus, în aer. Ulterior, albina masculă își pierde organele de reproducere și moare.
Albinele iubesc albastrul și adoră plantele de grup cum ar fi lavanda și rozmarinul.
Albinele văd toate culorile, cu excepția culorii roșii. Acest lucru și simțul mirosului le ajută să găsească florile de care au nevoie pentru a colecta polen. Nu numai că polenul este o sursă de hrană pentru albine, dar o parte din polen este scăpat în zbor, rezultând polenizarea încrucișată. Relația dintre plantă și insectă se numește simbioză.
Dacă găsiți o albină care pare să se lupte pentru a trăi, cel mai bun lucru de făcut este să puneți ușor albina pe o floare prietenoasă cu albinele. Dacă nu există flori prietenoase cu albinele, amestecați zahăr alb și apă pentru a da micuței insecte un impuls energetic unic, oferind carbohidrații de care are nevoie pentru a zbura. O picătură sau două de apă cu zahăr la capul albinei o poate ajuta să se refacă.
Albinele au, de fapt, patru aripi. Cele două aripi, așezate de o parte și de alta a corpului, se agață împreună pentru a forma o pereche mai mare atunci când zboară și apoi se decuplează când nu zboară.
Dacă albina regină moare într-un stup de albine, lucrătorii pot crea o nouă albină regină. Acestea fac acest lucru selectând o larvă tânără și hrănind-o cu hrană specială numită „lăptișor de matcă”, larva se va transforma într-o regină fertilă.
S-a demonstrat că mierea are multe beneficii pentru sănătate atât atunci când este consumată, cât și atunci când este aplicată pe piele. Cu cât mierea este mai închisă la culoare cu atât mai bine.
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Curiozități despre Germania. Germania este una dintre cele mai importante țări din lume. De-a lungul istoriei, situat în Europa Centrală este astăzi unul dintre motoarele economice ale... citește tot
Leonardo Da Vinci a fost, probabil, una dintre cele mai importante personalități ale umanității. Operele sale îi arată genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate,... citește tot