Cum știu albinele că pământul e rotund? Pot albinele calcula unghiuri?

11.05.2021
Cum știu albinele că pământul e rotund? Pot albinele calcula unghiuri?

Se pare că oamenii de știință au descoperit cum să interpreteze „dansul” unei albine. Felul cum dansează le comunică unde să găsească mâncare, o casă nouă și lucruri specifice albinelor. Folosind aceste informații, s-a făcut un experiment numit „Experimentul Schafberg”, care a fost numit după muntele pe care a fost efectuat.

Singura sursă de hrană pentru o colonie a fost plasată în partea opusă a muntelui. Albinele nu puteau zbura peste munte. Cu toate acestea, atunci când au comunicat unde se găsea mâncarea, au comunicat acest unghi exact de-a lungul muntelui, în raport cu ei înșiși, chiar dacă era un unghi pe care nu l-au zburat niciodată către sursa de hrană, ci mai degrabă ar fi trebuit să-și dea seama în capul lor.

Alte dovezi ale acestei abilități uimitoare și că țin cont de rotunjimea pământului se găsesc în învârteala lor tipică de găsire a mâncării. Când albinele miere se învârt („dansează”) pentru a comunica unde este o sursă bună de hrană.

Este adevărat că albinele știu că lumea este rotundă și pot calcula unghiuri?

Dansul constă în faptul că albina se rotește în cercuri, la fiecare rotație albina va împărți cercul într-un unghi. Unghiul față de ora 12 reprezintă unghiul de a zbura față de soare. De exemplu, dacă albina ar alerga de la 6 la 12, aceasta ar însemna să zboare direct spre soare, 7 la 1 ora ar însemna să zbori chiar în dreapta soarelui, 12 – 6, va zbura direct de la soare.

Aceste mici dansuri pot dura foarte mult. Deci unghiul soarelui se va schimba între timp. Dansurile ar putea dura chiar și toată noaptea pentru a comunica. Așadar, în timp ce face dansul, albina calculează de fapt schimbarea unghiului în funcție de locul în care se află acum soarele cu privire la stup.

Albina

Deci, dacă este noaptea când fac dansul, calibrează unghiurile pentru a se asocia cu locul în care se află soarele chiar de cealaltă parte a lumii! De asemenea, atunci când albinele urmează instrucțiunile și zboară spre mâncare, ele calibrează ceea ce au învățat pe baza locului în care este soarele chiar în momentul în care au fost date instrucțiunile.

Deci, practic, albinele sunt niște „tocilare” mici cu abilități uimitoare de păstrare a timpului și capacitate de a calcula distanțele fără niciun dispozitiv de măsurare. Acum, pe lângă cunoașterea unghiurilor, trebuie să știe și cât de departe trebuie să meargă în fiecare direcție.

Pentru a realiza acest lucru, își mișcă abdomenul în timp ce traversează cercul. Cu cât se clatină mai mult, cu atât este mai mare distanța; și ca și în cazul unghiurilor, aceasta nu este o noțiune vagă de distanță. Albinele iau și comunică măsurători relativ precise cu privire la cât de departe trebuie să ajungă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot