Ce este mediana? Ce este mediana unui triunghi?

02.02.2021
Ce este mediana? Ce este mediana unui triunghi?

Mediana este numărul de mijloc dintr-o listă de numere sortate, crescătoare sau descendente și poate fi mai descriptivă a setului de date decât media.

Mediana este numărul de mijloc dintr-o listă sortată de numere. Pentru a determina valoarea mediană într-o succesiune de numere, numerele trebuie mai întâi sortate sau aranjate, în ordinea valorilor de la cel mai mic la cel mai mare sau cel mai mare la cel mai mic. Mediana poate fi utilizată pentru a determina o medie sau medie aproximativă, dar nu trebuie confundată cu media reală.

Mediana este uneori folosită spre deosebire de medie atunci când există valori aberante în secvență care ar putea distorsiona media valorilor. Mediana unei secvențe poate fi mai puțin afectată de valori aberante decât media.

Înțelegerea medianei

Pentru a găsi valoarea mediană într-o listă cu o sumă impară de numere, s-ar găsi numărul care se află în mijloc cu o cantitate egală de numere pe ambele părți ale medianei. Pentru a găsi mediana, aranjați mai întâi numerele în ordine, de obicei de la cel mai mic la cel mai mare.

De exemplu, într-un set de date de {3, 13, 2, 34, 11, 26, 47}, ordinea sortată devine {2, 3, 11, 13, 26, 34, 47}. Mediana este numărul din mijloc {2, 3, 11, 13, 26, 34, 47}, care în acest caz este 13, deoarece există trei numere de ambele părți.

Pentru a găsi valoarea mediană într-o listă cu o cantitate egală de numere, trebuie să determinați perechea din mijloc, să le adăugați și să împărțiți la două. Din nou, aranjați numerele în ordine de la cel mai mic la cel mai mare.

De exemplu, într-un set de date de {3, 13, 2, 34, 11, 17, 27, 47}, ordinea sortată devine {2, 3, 11, 13, 17, 27, 34, 47}. Mediana este media celor două numere din mijloc {2, 3, 11, 13, 17, 26 34, 47}, care în acest caz este de cincisprezece {(13 + 17) ÷ 2 = 15}.

Mediana într-un triunghi

Mediana într-un triunghi este un segment de linie de la un vârf al triunghiului până la mijlocul laturii opuse. Un triunghi are trei mediane și toate se intersectează într-un punct numit „centrul de greutate al triunghiului”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot