În geometrie, perimetrul poate fi definit ca o cale sau granița care înconjoară o formă. Poate fi definit și ca lungimea conturului unei forme. Cuvântul perimetru a fost derivat din cuvântul grecesc „peri” care înseamnă „în jur” și „metron” care înseamnă „măsură”.
Un perimetru al unei forme este lungimea limitei sale sau lungimea totală în jurul. Perimetrul unei forme închise 2D este suma tuturor laturilor sale. Un triunghi este un poligon cu trei laturi. Cu alte cuvinte, este o formă închisă 2D având trei laturi drepte.
În triunghiul de mai jos, a, b și c sunt laturile triunghiului. Perimetrul unui triunghi este suma tuturor celor trei laturi ale sale. Putem calcula perimetrul folosind următoarea formulă:
Perimetrul triunghiului = a + b + c
De asemenea, unitatea perimetrului unui triunghi este aceeași cu unitățile lungimilor laturilor sale. În cazul în care, unitățile de lungime ale laturilor sale sunt diferite, este necesar să le convertim mai întâi în aceeași unitate și apoi să calculăm perimetrul.
Aici laturile AB și AC au lungime egală, astfel încât formula perimetrului unui triunghi isoscel este a + a + c sau b + b + c
Aceasta poate fi scrisă și ca 2a + c sau 2b + c
După cum știm, laturile unui echilateral au o lungime egală. Deci, perimetrul unui triunghi echilateral este a + a + a = 3a
Patul, sticla, oglinda, laptopul, cuptorul și alte articole de uz zilnic au forme geometrice distincte. S-ar putea să fi întâlnit adesea diferite alimente sau lucruri care au formă triunghiulară. De la sandvișurile pe care le consumăm la micul dejun până la periculosul Triunghi al Bermudelor, aproape totul este triunghiular.
Semnele de circulație formează exemplele cele mai frecvent întâlnite ale triunghiului în viața noastră de zi cu zi. Semnele sunt în formă triunghiulară echilaterală; ceea ce înseamnă că toate cele trei laturi sunt de lungimi egale și au unghiuri egale.
Piramidele sunt monumentele antice construite de egipteni. Au o formă tetraedrică, adică au patru laturi triunghiulare care converg într-un singur punct în partea de sus. Au rămas încă un mister pentru omenire. Din nou, forma piramidelor este cea a unui triunghi echilateral.
Legăturile podurilor au structuri de susținere construite în forme triunghiulare. Triunghiurile sunt utilizate pentru susținerea structurii podurilor, deoarece distribuie uniform greutatea fără a modifica proporțiile. Când forța este aplicată pe o formă dreptunghiulară, aceasta se va aplatiza. Podurile erau foarte slabe și nu puteau ține multă greutate înainte ca formele triunghiulare să fie încorporate în structura lor.
Aproape fiecare barcă are, în prezent, o velă triunghiulară. În primii ani, navele cu vele aveau o velă cu un design pătrat. Prin utilizarea unui design triunghiular al velei, a devenit posibil să călătorim împotriva vântului folosind o tehnică cunoscută sub denumirea de tachelare.
Acoperișurile caselor sunt realizate în formă de triunghi. Traversa acoperișului este un triunghi unghiular obtuz. În acest tip de triunghi, oricare dintre cele trei unghiuri are mai mult de 90 de grade.
Cei mai mulți dintre noi ne începem ziua cu sandvișurile de formă triunghiulară. Acestea arată mai apetisant și datorită formelor triunghiulare, sandvișurile sunt mai ușor de ținut în mână.
Foto: Pexels.com