Triunghiul. Cum se calculează perimetrul triunghiului?

25.02.2021
Triunghiul. Cum se calculează perimetrul triunghiului?

În geometrie, perimetrul poate fi definit ca o cale sau granița care înconjoară o formă. Poate fi definit și ca lungimea conturului unei forme. Cuvântul perimetru a fost derivat din cuvântul grecesc „peri” care înseamnă „în jur” și „metron” care înseamnă „măsură”.

Un perimetru al unei forme este lungimea limitei sale sau lungimea totală în jurul. Perimetrul unei forme închise 2D este suma tuturor laturilor sale. Un triunghi este un poligon cu trei laturi. Cu alte cuvinte, este o formă închisă 2D având trei laturi drepte.

Cum se calculează perimetrul triunghiului?

În triunghiul de mai jos, a, b și c sunt laturile triunghiului. Perimetrul unui triunghi este suma tuturor celor trei laturi ale sale. Putem calcula perimetrul folosind următoarea formulă:

Perimetrul triunghiului = a + b + c

De asemenea, unitatea perimetrului unui triunghi este aceeași cu unitățile lungimilor laturilor sale. În cazul în care, unitățile de lungime ale laturilor sale sunt diferite, este necesar să le convertim mai întâi în aceeași unitate și apoi să calculăm perimetrul.

Perimetrul unui triunghi isoscel

Aici laturile AB și AC au lungime egală, astfel încât formula perimetrului unui triunghi isoscel este a + a + c sau b + b + c

Triunghi isoscel

 

Aceasta poate fi scrisă și ca 2a + c sau 2b + c

 

Perimetrul unui triunghi echilateral

După cum știm, laturile unui echilateral au o lungime egală. Deci, perimetrul unui triunghi echilateral este a + a + a = 3a

Triunghi echilateral

 

Triunghiuri în viața de zi cu zi

Patul, sticla, oglinda, laptopul, cuptorul și alte articole de uz zilnic au forme geometrice distincte. S-ar putea să fi întâlnit adesea diferite alimente sau lucruri care au formă triunghiulară. De la sandvișurile pe care le consumăm la micul dejun până la periculosul Triunghi al Bermudelor, aproape totul este triunghiular.

Semnele de circulație formează exemplele cele mai frecvent întâlnite ale triunghiului în viața noastră de zi cu zi. Semnele sunt în formă triunghiulară echilaterală; ceea ce înseamnă că toate cele trei laturi sunt de lungimi egale și au unghiuri egale.

Piramidele sunt monumentele antice construite de egipteni. Au o formă tetraedrică, adică au patru laturi triunghiulare care converg într-un singur punct în partea de sus. Au rămas încă un mister pentru omenire. Din nou, forma piramidelor este cea a unui triunghi echilateral.

Legăturile podurilor au structuri de susținere construite în forme triunghiulare. Triunghiurile sunt utilizate pentru susținerea structurii podurilor, deoarece distribuie uniform greutatea fără a modifica proporțiile. Când forța este aplicată pe o formă dreptunghiulară, aceasta se va aplatiza. Podurile erau foarte slabe și nu puteau ține multă greutate înainte ca formele triunghiulare să fie încorporate în structura lor.

Aproape fiecare barcă are, în prezent, o velă triunghiulară. În primii ani, navele cu vele aveau o velă cu un design pătrat. Prin utilizarea unui design triunghiular al velei, a devenit posibil să călătorim împotriva vântului folosind o tehnică cunoscută sub denumirea de tachelare.

Acoperișurile caselor sunt realizate în formă de triunghi. Traversa acoperișului este un triunghi unghiular obtuz. În acest tip de triunghi, oricare dintre cele trei unghiuri are mai mult de 90 de grade.

Cei mai mulți dintre noi ne începem ziua cu sandvișurile de formă triunghiulară. Acestea arată mai apetisant și datorită formelor triunghiulare, sandvișurile sunt mai ușor de ținut în mână.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot