Cu cât este egal pi? Care este valoarea lui pi?

29.12.2020
Cu cât este egal pi? Care este valoarea lui pi?

Pi este o constantă matematică care are o valoare egală aproximativ cu 3,14159, în notația zecimală obișnuită. În matematică, aceasta este scrisă cu numărul π și reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian sau raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale.

Cine a descoperit numărul pi?

În anul 1706, matematicianul galez William Jones a fost cel care a propus, pentru prima dată, simbolul π. Această constantă matematică nu are o valoare exactă și, drept urmare, este un număr irațional. Valoarea lui π, în reprezentarea zecimală, nu are sfârșit și nu conține secvențe ce se repetă.

Litera grecească π, scrisă pi în alfabetul latin, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος”, perimetros (în română: perimetru), și a fost făcută celebră, în anul 1737, de matematicianul și fizicianul elvețian Leonhard Euler.

Care este valoarea lui π?

Numărul π este transcendent, ceea ce înseamnă că demonstrează că nu există un șir finit de operații algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul timpului, matematicienii au fost fascinați de această valoare a lui π și au încercat să îi deslușească tainele cât mai bine. Astfel, valoarea lui pi în diferite sisteme de numerație arată diferit și le puteți vedea mai jos.

De obicei, reprezentarea zecimală a numărului π este calculată cu mai mult de 1012 cifre. Cu toate acestea, există probleme matematice, precum calculul circumferinței unui cerc care necesită mai puține cifre. Pentru a înțelege cât de importantă este constanta pi în matematică, o valoare cu 11 zecimale poate calcula circumferința unui cerc de dimensiunile Pământului, cu o precizie de un milimetru.

Valoarea numerică a lui pi la 50 de zecimale: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot