Cu cât este egal pi? Care este valoarea lui pi?

29.12.2020
Cu cât este egal pi? Care este valoarea lui pi?

Pi este o constantă matematică care are o valoare egală aproximativ cu 3,14159, în notația zecimală obișnuită. În matematică, aceasta este scrisă cu numărul π și reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian sau raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale.

Cine a descoperit numărul pi?

În anul 1706, matematicianul galez William Jones a fost cel care a propus, pentru prima dată, simbolul π. Această constantă matematică nu are o valoare exactă și, drept urmare, este un număr irațional. Valoarea lui π, în reprezentarea zecimală, nu are sfârșit și nu conține secvențe ce se repetă.

Litera grecească π, scrisă pi în alfabetul latin, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος”, perimetros (în română: perimetru), și a fost făcută celebră, în anul 1737, de matematicianul și fizicianul elvețian Leonhard Euler.

Care este valoarea lui π?

Numărul π este transcendent, ceea ce înseamnă că demonstrează că nu există un șir finit de operații algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul timpului, matematicienii au fost fascinați de această valoare a lui π și au încercat să îi deslușească tainele cât mai bine. Astfel, valoarea lui pi în diferite sisteme de numerație arată diferit și le puteți vedea mai jos.

De obicei, reprezentarea zecimală a numărului π este calculată cu mai mult de 1012 cifre. Cu toate acestea, există probleme matematice, precum calculul circumferinței unui cerc care necesită mai puține cifre. Pentru a înțelege cât de importantă este constanta pi în matematică, o valoare cu 11 zecimale poate calcula circumferința unui cerc de dimensiunile Pământului, cu o precizie de un milimetru.

Valoarea numerică a lui pi la 50 de zecimale: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot