Cine a fost Spiru Haret? Cum a influențat învățământul românesc?

19.08.2021
Cine a fost Spiru Haret? Cum a influențat învățământul românesc?

Spiru C. Haret a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria României. Moștenirea culturală lăsată de acesta și amprenta pusă pe învățământul de pe aceste meleaguri fac să fie apreciat și în prezent. Se poate spune, fără echivoc, că el este cel care a înființat învățământul modern românesc.

Viața lui Spiru Haret

Spiru Haret s-a născut, la Iași, pe 15 februarie 1851, într-o familie armenească. De mic copil, acesta a arătat o pasiune pentru matematică, iar în timpul liceului a și publicat două lucrări de specialitate, una de algebră și alta de trigonometrie. În anul 1869 a intrat la Universitatea din București, instituție pe care o absolvă cu dublă specializare, matematică și fizică, în anul 1874.

Ulterior, tânărul absolvent a plecat să studieze la Sorbona, după ce a câștigat o competiție școlară organizată de Titu Maiorescu. Drept urmare, în anul 1875, obţinea deja licenţa în matematică, urmată, un an mai târziu, şi de cea în fizică.

La vârsta de 27 de ani, pe data de 18 ianuarie 1878, Spiru Haret îşi lua doctoratul în matematică cu teza „Sur l’invariabilité des grandes axes des orbites planétaires” (Despre invariabilitatea axelor majore ale orbitelor planetare). Prin lucrarea sa, Haret a demonstrat că mișcarea planetară nu era una stabilă, așa cum se credea până atunci.

Viitorul lui Spiru Haret era unul promițător pe plan mondial, însă el a dorit să revină în România și să producă o schimbare aici. Acesta a renunțat să fie cercetător în Franța pentru a deveni profesor la el în țară.

Astfel, din anul 1878 până în 1910, a predat la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti. Totodată, din anul 1882, preia Catedra de Geometrie Analitică a Şcolii de Poduri şi Şosele (actuala Universitate Politehnică), iar în 1879, a devenit membru corespondent al Academiei Române, primind drepturi depline din 1892.

Cum a influențat învățământul românesc Spiru Haret?

Pe lângă lucrările sale deosebit de importante în matematică, Spiru Haret a influențat într-un mod decisiv învățământul românesc, fiind de trei ori ministru al Educației. Între 1897 – 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, iar dintre acestea 1.980 au fost construite în timpul mandatelor lui.

Spiru Haret a stat 8 ani de zile în fruntea învățământului românesc, timp în care, persoanele cunoscătoare de carte au crescut de la 22% la 39,4% din totalul populației. Reformele întreprinse de acesta au schimbat fața educației, într-o perioadă foarte grea din punct de vedere economic și social.

Învăţământul unei ţări este chemat să îndeplinească un întreg scop. În prima linie, el trebuie să formeze buni cetăţeni. În a doua linie, el trebuie să procure tuturor tinerilor fondul de cunoştinţe care este indispensabil oricărui om în viaţă, fără dosebire de treapta socială: acesta este învăţământul obligatoriu. În fine, el mai trebuie să formeze contingente pentru toate carierele care sunt necesare pentru viaţa completă şi armonică a statului, aşa îşi explica intenţiile reformatoare Spiru Haret.

Spiru Haret a murit la doar 61 de ani, la București, pe data de 17 decembrie 1912. Nu multă lume știe, însă pentru meritele sale în matematică și astronomie, un crater de pe Lună a primit numele său, Haret.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot