Cine a fost Spiru Haret? Cum a influențat învățământul românesc?

19.08.2021
Cine a fost Spiru Haret? Cum a influențat învățământul românesc?

Spiru C. Haret a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria României. Moștenirea culturală lăsată de acesta și amprenta pusă pe învățământul de pe aceste meleaguri fac să fie apreciat și în prezent. Se poate spune, fără echivoc, că el este cel care a înființat învățământul modern românesc.

Viața lui Spiru Haret

Spiru Haret s-a născut, la Iași, pe 15 februarie 1851, într-o familie armenească. De mic copil, acesta a arătat o pasiune pentru matematică, iar în timpul liceului a și publicat două lucrări de specialitate, una de algebră și alta de trigonometrie. În anul 1869 a intrat la Universitatea din București, instituție pe care o absolvă cu dublă specializare, matematică și fizică, în anul 1874.

Ulterior, tânărul absolvent a plecat să studieze la Sorbona, după ce a câștigat o competiție școlară organizată de Titu Maiorescu. Drept urmare, în anul 1875, obţinea deja licenţa în matematică, urmată, un an mai târziu, şi de cea în fizică.

La vârsta de 27 de ani, pe data de 18 ianuarie 1878, Spiru Haret îşi lua doctoratul în matematică cu teza „Sur l’invariabilité des grandes axes des orbites planétaires” (Despre invariabilitatea axelor majore ale orbitelor planetare). Prin lucrarea sa, Haret a demonstrat că mișcarea planetară nu era una stabilă, așa cum se credea până atunci.

Viitorul lui Spiru Haret era unul promițător pe plan mondial, însă el a dorit să revină în România și să producă o schimbare aici. Acesta a renunțat să fie cercetător în Franța pentru a deveni profesor la el în țară.

Astfel, din anul 1878 până în 1910, a predat la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti. Totodată, din anul 1882, preia Catedra de Geometrie Analitică a Şcolii de Poduri şi Şosele (actuala Universitate Politehnică), iar în 1879, a devenit membru corespondent al Academiei Române, primind drepturi depline din 1892.

Cum a influențat învățământul românesc Spiru Haret?

Pe lângă lucrările sale deosebit de importante în matematică, Spiru Haret a influențat într-un mod decisiv învățământul românesc, fiind de trei ori ministru al Educației. Între 1897 – 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, iar dintre acestea 1.980 au fost construite în timpul mandatelor lui.

Spiru Haret a stat 8 ani de zile în fruntea învățământului românesc, timp în care, persoanele cunoscătoare de carte au crescut de la 22% la 39,4% din totalul populației. Reformele întreprinse de acesta au schimbat fața educației, într-o perioadă foarte grea din punct de vedere economic și social.

Învăţământul unei ţări este chemat să îndeplinească un întreg scop. În prima linie, el trebuie să formeze buni cetăţeni. În a doua linie, el trebuie să procure tuturor tinerilor fondul de cunoştinţe care este indispensabil oricărui om în viaţă, fără dosebire de treapta socială: acesta este învăţământul obligatoriu. În fine, el mai trebuie să formeze contingente pentru toate carierele care sunt necesare pentru viaţa completă şi armonică a statului, aşa îşi explica intenţiile reformatoare Spiru Haret.

Spiru Haret a murit la doar 61 de ani, la București, pe data de 17 decembrie 1912. Nu multă lume știe, însă pentru meritele sale în matematică și astronomie, un crater de pe Lună a primit numele său, Haret.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
Ce a putut spune Catinca Roman despre Petre Roman! Nu te aşteptai la aşa cuvinte,...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising