De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

18.01.2021
De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Premiul Nobel a fost creat de Alfred Nobel, care a lăsat un testament în care a exprimat că ar dori să-și vadă averea aplicându-se la crearea unei fundații care să acorde premii celor mai mari realizări referitoare la spiritul uman pe mai multe categorii.

Cine a fost Alfred Nobel?

Alfred Nobel a murit în San Remo, Italia, pe data 10 decembrie 1896, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 63 de ani. În testamentul său, Alfred Nobel a scris că își dorește ca o mare parte din averea lui să fie folosită pentru a acorda premii pentru cei care au avut cele mai mari reușite în domenii precum fizica, chimia, psihologia, medicina, literatura și pacea.

Și astfel, după cinci ani, au apărut Premiile Nobel. În anul 1901 au fost acordate primele premii pentru Fizică, Chimie, Psihologie, Medicină, Literatură și Pace. În mod curios și deși matematica este considerată un domeniu important în ceea ce privește domeniile științifice, această categorie nu a fost aleasă.

De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Unul dintre cele mai neîntemeiate motive a fost faptul că și-a declarat dragostea pentru o femeie care l-a refuzat și a ales în schimb un matematician. Cu toate acestea, nu există dovezi despre adevărul acestei povești. Se crede că cel mai valid motiv este că Alfred Nobel nu a acordat o mare importanță matematicii.

El nu a considerat că este un subiect practic care ar favoriza omenirea. Testamentul său a vorbit despre „Invenții și descoperiri” de un mare beneficiu practic pentru umanitate și matematica a fost considerată de el ca fiind un subiect cu prea multe trăsături teoretice.

„Din motive naturale, gândul unui premiu la matematică nu a intrat niciodată în mintea lui Nobel”, au scris matematicienii Lars Gording și Lars Hörmander într-una dintre lucrările de cercetare definitive pe această temă, publicată în Mathematical Intelligencer în 1985.

Ji a făcut referire la concluziile lor că Nobel nu a folosit multă matematică în munca sa sau în afaceri și nici nu s-a bucurat de matematică, potrivit The Indian Express.

Cu toate acestea, există un premiu care recunoaște foarte mult acest domeniu prin medaliile Fields, care sunt recunoscute oficial ca fiind Medalia internațională a descoperirilor proeminente în matematică. Aceștia sunt premiați la fiecare patru ani (când există campionatul mondial de fotbal) matematicienilor care au fost distinși datorită marilor lor descoperiri în domeniul științei pe care o reprezintă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot