De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

18.01.2021
De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Premiul Nobel a fost creat de Alfred Nobel, care a lăsat un testament în care a exprimat că ar dori să-și vadă averea aplicându-se la crearea unei fundații care să acorde premii celor mai mari realizări referitoare la spiritul uman pe mai multe categorii.

Cine a fost Alfred Nobel?

Alfred Nobel a murit în San Remo, Italia, pe data 10 decembrie 1896, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 63 de ani. În testamentul său, Alfred Nobel a scris că își dorește ca o mare parte din averea lui să fie folosită pentru a acorda premii pentru cei care au avut cele mai mari reușite în domenii precum fizica, chimia, psihologia, medicina, literatura și pacea.

Și astfel, după cinci ani, au apărut Premiile Nobel. În anul 1901 au fost acordate primele premii pentru Fizică, Chimie, Psihologie, Medicină, Literatură și Pace. În mod curios și deși matematica este considerată un domeniu important în ceea ce privește domeniile științifice, această categorie nu a fost aleasă.

De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Unul dintre cele mai neîntemeiate motive a fost faptul că și-a declarat dragostea pentru o femeie care l-a refuzat și a ales în schimb un matematician. Cu toate acestea, nu există dovezi despre adevărul acestei povești. Se crede că cel mai valid motiv este că Alfred Nobel nu a acordat o mare importanță matematicii.

El nu a considerat că este un subiect practic care ar favoriza omenirea. Testamentul său a vorbit despre „Invenții și descoperiri” de un mare beneficiu practic pentru umanitate și matematica a fost considerată de el ca fiind un subiect cu prea multe trăsături teoretice.

„Din motive naturale, gândul unui premiu la matematică nu a intrat niciodată în mintea lui Nobel”, au scris matematicienii Lars Gording și Lars Hörmander într-una dintre lucrările de cercetare definitive pe această temă, publicată în Mathematical Intelligencer în 1985.

Ji a făcut referire la concluziile lor că Nobel nu a folosit multă matematică în munca sa sau în afaceri și nici nu s-a bucurat de matematică, potrivit The Indian Express.

Cu toate acestea, există un premiu care recunoaște foarte mult acest domeniu prin medaliile Fields, care sunt recunoscute oficial ca fiind Medalia internațională a descoperirilor proeminente în matematică. Aceștia sunt premiați la fiecare patru ani (când există campionatul mondial de fotbal) matematicienilor care au fost distinși datorită marilor lor descoperiri în domeniul științei pe care o reprezintă.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising