Secretele premiului Nobel al românului Ioan Moraru: O glorie pe care Ceaușescu a vrut să o ascundă

11.10.2023
Secretele premiului Nobel al românului Ioan Moraru: O glorie pe care Ceaușescu a vrut să o ascundă

Născut pe 8 septembrie 1927 în Dârloș, aproape de Mediaș, în județul Sibiu, Ioan Moraru a rămas o figură semnificativă în istoria științei și medicinii românești. El este notabil pentru faptul că a devenit singurul român care a obținut Premiul Nobel fără să emigreze în altă țară.

Cu o carieră impresionantă în domeniul medicinei, cercetării științifice și educației academice, Ioan Moraru a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj, parcurgând doi ani la Târgu Mureș și alți patru ani la Cluj-Napoca. Ulterior, și-a continuat studiile obținând titlurile de doctor în științe și doctor docent.

De-a lungul carierei sale, Moraru a contribuit semnificativ la domeniile medicale, precum fiziopatologie, medicină legală și morfopatologie. A urcat treptele ierarhice ale învățământului universitar, de la preparator la profesor șef de catedră.

El a ocupat funcții de conducere în instituții medicale și academice din țară, fiind director al Institutului Medico-Legal Mina Minovici, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie București, șef al Catedrei de Anatomie Patologică și director al Institutului Victor Babeș al Academiei Române. De asemenea, a fost membru titular și vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale.

Ioan Moraru a reprezentat România în Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) ca membru al Comitetului Executiv și vicepreședinte al acestui comitet. De asemenea, cercetările sale în domeniul geneticii moleculare au fost publicate în reviste din SUA și au fost recunoscute ca contribuții semnificative la avansul cercetării genetice, scrie jurnalul.ro.

Împreună, cu americanul Bernard Lown și rusul Mihail Kuzin, Moraru înființează în 1982 „Organizația Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”.

În 1985, cei trei membri ai organizaţiei „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, Ioan Moraru, rusul Mihail Kuzin şi americanul Bernard Lown, au primit premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția lor ca membri al societății „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”.

Ceaușescu a ținut secret reușita lui Ioan Moraru

Așa cum era de așteptat, lui Nicolae Ceaușescu nu i-a picat bine faptul că Ioan Moraru a luat premiul. Motivul? Dictatorul făcea eforturi uriaşe să obţină el Pemiul Nobel pentru Pace, ca o încununare a performanţelor sale politice. Din fericire, acest lucru nu l-a reușit niciodată

Dintre cei trei laureaţi ai Premiului Nobel, Moraru a fost singurul despre care nu s-a ştiut nimic în ţara sa în acel an, ceilalţi doi fiind, evident, sărbătoriţi cu onoruri maxime de compatrioţi.

Ca o stranie coincidență, Ioan Moraru a murit cu câteva zile înaintea lui Ceaușescu, pe 20 decembrie 1989, la 60 de ani.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot