Curiozități despre limba ta. Cum pot detecta medicii anumite boli uitându-se la limbă

27.06.2022
Curiozități despre limba ta. Cum pot detecta medicii anumite boli uitându-se la limbă

Pe tot parcursul zilei, ne folosim limba pentru o varietate de scopuri. Limba ne ajută să mâncăm, să vorbim, să gustăm și să înghițim. În ciuda acestui fapt, unii oameni nu știu prea multe despre limba lor (probabil pentru că, de obicei, nu ne gândim la ea).

Limba se măsoară de la epiglotă (o clapetă de cartilaj în gură, în partea din spate a limbii) până la vârf. Lungimea medie a limbii unui bărbat adult este de 8,5 cm, iar lungimea medie a limbii unei femei adulte este de 7,9 cm.

Potrivit Guinness World Records, titlul actual de cea mai lungă limbă din lume îi aparține unui american pe nume Nick Stoeberl, a cărui limbă măsoară 10,1 cm.

Lucruri interesante despre limba ta

O concepție greșită care se repetă adesea este aceea că limba este cel mai puternic mușchi din corp. Acest lucru nu este adevărat. Cel mai puternic mușchi este în general considerat a fi inima. Cu toate acestea, limba este unul dintre cel mai sensibil mușchi pe care îl avem în corp.

Băutul unei guri de cafea fierbinte sau consumul de alimente prea fierbinți vă poate dovedi acest lucru, deoarece limba este extrem de sensibilă la temperaturi ridicate. Limba are, de asemenea, cei mai flexibili mușchi din corpul nostru. Ea se poate mișca în sus, în jos, înainte și înapoi. De asemenea, aceasta poate chiar să găsească bucăți mici de mâncare între dinți și să le îndepărteze.

Potrivit Listverse, fără salivă noi nu am putea gusta prea multe. Gura secretă salivă prin intermediul glandelor salivare, activând papilele gustative ale limbii.

Majoritatea oamenilor asociază papilele gustative cu limba. Acest lucru are sens, deoarece majoritatea oamenilor au între 2.000 și 4.000 de papile gustative pe limbă. Cu toate acestea, există, de asemenea, papile gustative și în alte locuri, inclusiv în partea din spate a gâtului, în nas și în partea superioară a esofagului.

Papilele gustative nu pot fi văzute nici cu ochiul liber; sunt prea mici. Umflăturile mici de pe limbă sunt adesea considerate în mod eronat muguri de gust. Acestea sunt de fapt papile. O limbă tipică are undeva între 200 și 400 de papile, mai ales pe părțile laterale și pe vârful limbii. Papilele au de obicei între trei și șase papile gustative chiar sub ele.

Următorul lucru interesant de limbă este faptul că nu există două limbi la fel. La fel ca fulgii de zăpadă și amprentele digitale, „amprentele limbii” sunt unice. Fiecare persoană are o aliniere și un număr unic de papile și de papile gustative, precum și diferențe în ceea ce privește dimensiunea, forma și flexibilitatea.

Datorită acestei calități unice, oamenii de știință și cercetătorii dezvoltă modalități de a încorpora o „amprentă a limbii” într-un instrument biometric de verificare a identității. Cum ar fi ca în viitor să scoatem limba pentru a ne autentifica la vot, de exemplu. 🙂

Oamenii de știință au stabilit că aproximativ una din patru persoane este considerată un „super degustător”. Un super degustător este exact cum sună: persoane care au un simț al gustului mai puternic. Această „superputere” se manifestă cel mai des atunci când mănâncă alimente deosebit de amare.

Mulți oameni se luptă cu menținerea unei greutăți sănătoase de care sunt mulțumiți. Atunci când ne îngrășăm, uneori aceasta se duce pe burtă, pe șolduri, pe față sau pe picioare. Dar și limba se poate îngrășa. Se pare că aceasta are un procent ridicat de grăsime.

Prin urmare, pe măsură ce o persoană se îngrașă, o parte din această greutate este reținută în limbă. S-a găsit chiar o corelație între obezitate și apneea de somn. Greutatea și dimensiunea limbii pot obstrucționa respirația în timpul somnului și pot cauza probleme de sănătate semnificative.

Limba ta spune multe despre tine. Medicii pot afla informații medicale valoroase doar examinându-vă limba. Acesta este motivul pentru care, atunci când mergeți la un control, unul dintre primele lucruri pe care le face medicul este să vă verifice limba (spuneți „ahhh”). Iată câteva dintre lucrurile pe care profesioniștii din domeniul medical le pot căuta:

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat...
Cele mai noi articole
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot
De ce sângele este roșu?
De ce sângele este roșu?
Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman... citește tot