Curiozități despre limba ta. Cum pot detecta medicii anumite boli uitându-se la limbă

27.06.2022
Curiozități despre limba ta. Cum pot detecta medicii anumite boli uitându-se la limbă

Pe tot parcursul zilei, ne folosim limba pentru o varietate de scopuri. Limba ne ajută să mâncăm, să vorbim, să gustăm și să înghițim. În ciuda acestui fapt, unii oameni nu știu prea multe despre limba lor (probabil pentru că, de obicei, nu ne gândim la ea).

Limba se măsoară de la epiglotă (o clapetă de cartilaj în gură, în partea din spate a limbii) până la vârf. Lungimea medie a limbii unui bărbat adult este de 8,5 cm, iar lungimea medie a limbii unei femei adulte este de 7,9 cm.

Potrivit Guinness World Records, titlul actual de cea mai lungă limbă din lume îi aparține unui american pe nume Nick Stoeberl, a cărui limbă măsoară 10,1 cm.

Lucruri interesante despre limba ta

O concepție greșită care se repetă adesea este aceea că limba este cel mai puternic mușchi din corp. Acest lucru nu este adevărat. Cel mai puternic mușchi este în general considerat a fi inima. Cu toate acestea, limba este unul dintre cel mai sensibil mușchi pe care îl avem în corp.

Băutul unei guri de cafea fierbinte sau consumul de alimente prea fierbinți vă poate dovedi acest lucru, deoarece limba este extrem de sensibilă la temperaturi ridicate. Limba are, de asemenea, cei mai flexibili mușchi din corpul nostru. Ea se poate mișca în sus, în jos, înainte și înapoi. De asemenea, aceasta poate chiar să găsească bucăți mici de mâncare între dinți și să le îndepărteze.

Potrivit Listverse, fără salivă noi nu am putea gusta prea multe. Gura secretă salivă prin intermediul glandelor salivare, activând papilele gustative ale limbii.

Majoritatea oamenilor asociază papilele gustative cu limba. Acest lucru are sens, deoarece majoritatea oamenilor au între 2.000 și 4.000 de papile gustative pe limbă. Cu toate acestea, există, de asemenea, papile gustative și în alte locuri, inclusiv în partea din spate a gâtului, în nas și în partea superioară a esofagului.

Papilele gustative nu pot fi văzute nici cu ochiul liber; sunt prea mici. Umflăturile mici de pe limbă sunt adesea considerate în mod eronat muguri de gust. Acestea sunt de fapt papile. O limbă tipică are undeva între 200 și 400 de papile, mai ales pe părțile laterale și pe vârful limbii. Papilele au de obicei între trei și șase papile gustative chiar sub ele.

Următorul lucru interesant de limbă este faptul că nu există două limbi la fel. La fel ca fulgii de zăpadă și amprentele digitale, „amprentele limbii” sunt unice. Fiecare persoană are o aliniere și un număr unic de papile și de papile gustative, precum și diferențe în ceea ce privește dimensiunea, forma și flexibilitatea.

Datorită acestei calități unice, oamenii de știință și cercetătorii dezvoltă modalități de a încorpora o „amprentă a limbii” într-un instrument biometric de verificare a identității. Cum ar fi ca în viitor să scoatem limba pentru a ne autentifica la vot, de exemplu. 🙂

Oamenii de știință au stabilit că aproximativ una din patru persoane este considerată un „super degustător”. Un super degustător este exact cum sună: persoane care au un simț al gustului mai puternic. Această „superputere” se manifestă cel mai des atunci când mănâncă alimente deosebit de amare.

Mulți oameni se luptă cu menținerea unei greutăți sănătoase de care sunt mulțumiți. Atunci când ne îngrășăm, uneori aceasta se duce pe burtă, pe șolduri, pe față sau pe picioare. Dar și limba se poate îngrășa. Se pare că aceasta are un procent ridicat de grăsime.

Prin urmare, pe măsură ce o persoană se îngrașă, o parte din această greutate este reținută în limbă. S-a găsit chiar o corelație între obezitate și apneea de somn. Greutatea și dimensiunea limbii pot obstrucționa respirația în timpul somnului și pot cauza probleme de sănătate semnificative.

Limba ta spune multe despre tine. Medicii pot afla informații medicale valoroase doar examinându-vă limba. Acesta este motivul pentru care, atunci când mergeți la un control, unul dintre primele lucruri pe care le face medicul este să vă verifice limba (spuneți „ahhh”). Iată câteva dintre lucrurile pe care profesioniștii din domeniul medical le pot căuta:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising