Ce este urocultura? De ce este utilă această analiză?

26.10.2021
Ce este urocultura? De ce este utilă această analiză?

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este prevenția. Indiferent că este vorba despre o alimentație sănătoasă, un stil de viață echilibrat sau analize periodice, a fi vigilent în ceea ce privește sănătatea te poate scuti de multe neplăceri.

Ce este urocultura? De ce este utilă această analiză?

Una dintre analizele uzuale pe care medicul o recomandă este urocultura. Este un test pentru a verifica germenii sau bacteriile din urină care pot provoca o infecție a tractului urinar ( ITU).

Tractul urinar include rinichii, vezica urinară și tuburile care transportă urina (ureterele și uretra). O infecție începe de obicei în vezică sau uretră. Dar poate afecta orice parte a acestui sistem.

Culturile de urină pot identifica microorganismele, de obicei bacteriile, care cauzează o ITU. Acestea sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că uretra femeii este mai scurtă și mult mai aproape de anus.

Prin urmare, este mult mai ușor pentru bacteriile din intestine să își găsească drumul în tractul urinar. Bacteriile urcă uretra în vezică, uretere și rinichi, unde se pot transforma într-o infecție.

Care sunt simptomele unei infecții urinare (ITU)?

Cele mai frecvente simptome ale unei ITU sunt:

Pentru o urocultură, urina este administrată câteva zile pentru a permite bacteriilor, dacă sunt prezente, să se dezvolte. Proba este apoi examinată apoi la microscop. Dacă urina ta prezintă semne de bacterii sau alte organisme, vei primi un rezultat pozitiv. Dacă apar puține bacterii sau organisme, veți primi un rezultat negativ al testului. Persoana care efectuează urocultura va putea, de asemenea, să determine ce organisme provoacă infecția, fie prin vedere, fie printr-un test suplimentar.

Rezultatele unei uroculturi sunt de obicei gata în două până la trei zile. Dacă rezultatul este pozitiv, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare.

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de E. coli , care se găsesc adesea în scaun. Staphylococcus și Proteus sunt alte două soiuri de bacterii care pot provoca infecții urinare. Uneori, o infecție a tractului urinar este cauzată de Candida, care este drojdie care poate crește excesiv. Ocazional, o ITU va fi declanșată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS).

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot