Ce se întâmplă dacă mănânci cretă? Poți să faci febră de la cretă?

21.05.2018
Ce se întâmplă dacă mănânci cretă? Poți să faci febră de la cretă?

Prin școlile din România circulă un mit potrivit căruia elevii care consumă câteva bucăți de cretă pot să-și crească temperatura internă a corpului. Este adevărat acest mit?

Ce este, de fapt, creta albă folosită la scris? Ei bine, creta este fabricată din sulfat de calciu, o sare a calciului cu acidul sulfuric cu formula chimică CaSO4. Sulfatul de calciu se găsește în natură sub forma de dihidrat (gips) și anhidru (anhidrit sau ipsos).

Totodată, sulfatul de calciu are o mare importanță industrială și este și un aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate. Acesta se folosește și ca stabilizator sau agent de îngroşare. Este utilizat în produsele lactate, mai ales în brânzeturile procesate sau nematurate.

Sulfatul de calciu este prezent și în înghețată, ouă, cereale, unele produse de patiserie, sosuri sau condimente. Totuși, doza zilnică admisă nu este limitată.

Poți să faci febră de la cretă?

Întrebarea care rămâne este: „Poți să crești temperatura corpului dacă alegi să consumi cretă albă, folosită la scrisul pe tablele din școli?”. Acesta este un mit care nu are niciun sâmbure de adevăr. Mâncatul cretei nu are nicio legătură cu temperatura internă a corpului. Astfel, e greu de crezut că un adolescent poate să facă febră doar dacă va înghiți câteva bucăți de cretă.

De ce copiii nu merg vara la școală? De unde provine acest obicei?

E drept că în istoria învățământului românesc s-au semnalat cazuri în care elevii au fost învoiți de către dascăli pentru că ar fi consumat cretă și aveau febră. Din punct de vedere științific, acest lucru nu are nicio explicație logică. În plus, mitul cu pricina este răspândit doar în școlile din România.

Ce este febra?

Febra se defineşte ca o creştere a temperaturii interne peste valoarea nomală a organismului (de obicei, 37°C). Febra este un simptom sau un indicator al unei tulburări apărute în organism. Totodată, puțini sunt cei care știu că febra ajută organismul să distrugă microbii care produc infecţii. În ceea ce-i privește pe cei mici, trebuie tratată febra care depăşeşte valoarea de 39°C.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot