De ce copiii nu merg vara la școală? De unde provine acest obicei?

23.02.2018
De ce copiii nu merg vara la școală? De unde provine acest obicei?

Vacanța de vară este cel mai așteptat moment pentru orice copil. În majoritatea statelor civilizate, programele structurii școlare prevăd o vacanță îndelungată în anotimpul cald (iunie, iulie, august). Totuși, de ce copiii nu merg în perioada verii la școală? De unde provine acest obicei?

Spre deosebire de alte state europene, România nu se poate mândri cu o istorie îndelungată a educației. Începutul procesului de formare a statului român modern după Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițierea procesului de construcție a unor sisteme educaționale și de învățământ naționale, proces care s-a desfășurat pe toată perioada secolului al XIX-lea. Totuși, ca în multe alte domenii, România a copiat și adoptat sisteme educaționale fie din Vestul Europei, fie din Statele Unite ale Americii.

De ce literele alfabetului sunt în această ordine: a, b, c…?

Explicația pentru care elevii au vara vacanță datează din momentul în care economia Statelor Unite sau a țărilor civilizate din vestul Europei se baza foarte mult pe agricultură pentru a supraviețui. Elevii erau nevoiți să părăsească școala în timpul verii pentru a lucra în fermă alături de familiile lor. Astfel, vara era cel mai bun prilej pentru ca cei mici să fie utili în gospodării, indiferent că vorbim despre familiile tradiționale din România, acolo unde cei mici mergeau cu oile, sau despre familii din Franța ori Marea Britanie, acolo unde mezinii participau la treburile zilnice.

Vacanta de vara

„Marea majoritate” este pleonasm?

Totodată, alegerea perioadei anului pentru cea mai mare vacanță s-a făcut și din cauze medicale. Vara este extrem de cald și școala este un mediu propice pentru răspândirea bolilor și a virușilor. La începutul anilor 1800, când sistemul de învățământ prindea rădăcini în lume, medicii nu descoperiseră toate vaccinurile disponibile astăzi, iar copiii erau cei mai expuși la boli.

Politicienii vor ca elevii să nu mai aibă vacanță de vară

La nivel mondial, există un trend în rândul unor educatori și politicieni în vederea restructurării programului școlar. Aceștia susțin că elevii ar trebui să participe la cursuri pe tot parcursul anului. Iar acest sistem este aplicat în unele țări cu succes.

Cât durează vacanța de vară a elevilor din Europa?

Elevii din învățământul primar și gimnazial din Europa de Est beneficiază de vacanțe îndelungate, de la 12 până la 13 săptămâni, așa cum se întâmplă și în Italia, Portugalia, Spania și în unele țări balcanice. În țările din Regatul Unit al Marii Britanii, numărul de săptămâni de vacanță de vară este cuprins între 6 și 9. În Germania, Olanda și Danemarca elevii au doar șase săptămâni libere sau mai puțin.

Vacanta de vara

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot