De ce a fost înjunghiat la Revoluție Nicu Ceaușescu?

02.06.2023
De ce a fost înjunghiat la Revoluție Nicu Ceaușescu?

Nicu Ceaușescu a fost cel de-al treilea copil al cuplului dictatorial, Elena și Nicolae Ceaușescu. Acesta a primit porecla de ”prințișor” și se considera că va fi urmașul tatălui său în fruntea Partidului Comunist și poate a țării. Din păcate pentru el lucrurile nu au stat așa, fiindcă Revoluția din 1989 a dus la moartea părinților săi și persecutarea de către autorități, mai mult sau mai puțin, a celor cu numele Ceaușescu.

De la Sibiu la București

Evenimentele din decembrie 1989 s-au desfășurat foarte rapid, astfel că mai toți liderii comuniști au fost bulversați de cele întâmplate și încercau să își salveze propria-i piele. În ziua de 22 decembrie 1989, Nicu Ceaușescu se afla la Sibiu și a observat că lucrurile se precipită în oraș, iar el nu le poate controla astfel că a hotărât să plece la București.

Unchiul său, Ilie Ceauşescu, îi promisese ”prințișorului” un elicopter, însă acest lucru nu s-a mai materializat, fiindcă puterea fusese preluată de Ion Iliescu. Fiul lui Nicolae Ceaușescu a decis să plece totuși către capitală și a luat mașina unei prietene, pe nume Daniela Vlădescu. Îmbarcat la volanul unui Oltcit, Nicu a oprit o singură dată până în București, doar pentru alimentare.

În benzinărie, acesta l-a întreabat pe angajatul de acolo ce se mai aude, iar răspunsul a fost că este liniște și oamenii se adună la Televiziunea Română.

Nicu Ceaușescu, înjunghiat de un necunoscut

Fiul cel mic al soților Ceaușescu a ajuns în București în ziua de 22 decembrie 1989, la ora 19:00, fără să știe de fuga cu elicopterul a părinților săi. La un moment dat, acesta a fost obligat să oprească autoturismul din cauza unor autobuze care blocau drumul și a mers către doi soldați aflați în zonă.

Militarii l-au recunoscut și l-au introdus într-o mașină a Armatei pentru a-l proteja, urmând să meargă către Televiziunea Română, considerată centrul noii puteri. Din nefericire pentru el, un grup de oameni au observat mașina și i-au atacat. „Prinţişorul” este scos din autovehiculul bătut zdravăn și dus către un autobuz din zonă. Înainte să urce în acesta, Nicu Ceaușescu a fost înjunghiat în partea stângă a stomacului de o persoană necunoscută și este scuipat și bătut încă o dată.

Fiul cel mic al cuplului dictatorial a ajuns la Televiziunea Română, în jurul orei 21:00, pentru a fi prezentat la televizor pe post de ”trofeu”. Acesta a fost în direct 170 de secunde, timp în care nu a avut voie să vorbească, fiind acuzat de tot felul de lucruri. Toți cei prezenți au susținut, la unison, că el trebuie judecat de către popor pentru fărădelegile sale.

A doua zi, în data de 23 decembrie 1989, Nicu Ceaușescu a fost transportat la Spitalul Militar Central, fiind operat de urgență.

În fine, stimaţi cetăţeni, sunt arestaţi şi Ilie şi Nicu Ceauşescu. Va veni momentul judecăţii drepte, severe, a poporului, a celor care s-au făcut vinovaţi de această tragedie naţională. (…) Nimic nu mai poate întoarce roata procesului de înnoire a României. Să ne urăm succes!, a declarat, la Televiziunea Română, Ion Iliescu în ziua de 23 decembrie 1989, potrivit adevarul.ro.

Nicu Ceaușescu a murit la vârsta de 45 de ani din cauza unei ciroze hepatice, în data de 26 septembrie 1996, la spitalul „Allgemeines Krankenhaus der Stadt” din Viena.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot