Cum s-a făcut împărțirea pe Sectoare în București?

06.11.2018
Cum s-a făcut împărțirea pe Sectoare în București?

Așezarea București a fost menţionată pentru prima dată ca oraş în anul 1459. Fondatorul orașului a fost Vlad al III-lea Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân. Orașul s-a dezvoltat extrem de repede, astfel că reforma administrativă din anul 1830 era necesară și Capitala a fost împărțită în Sectoare.

Prima formă de organizare administrativă a Bucureştiului a fost cea a plăşilor. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, în anul 1798, existau 5 plăşi: Târgul, Podul Mogoşoaiei, Târgul de afară, Broştenii şi Gorganul.

Principala reforma administrativă a orașului București a avut loc în anul 1830 când se înființează „Sfatul Orășenesc” (actuala Administrație Publică de azi). Mai marii orașului au decis ca Bucureștiul să fie împărțit în cinci zone (sectoare).

Unde a fost montat primul semafor din București și cum arăta?

150 de ani mai târziu, mai exact în 1979, Capitala României ajunsese deja la opt sectoare, astfel că a avut loc o nouă reformă administrativă. Astfel, Sectorul 1 s-a unit cu Sectorul 8 și noua zonă a devenit Sectorul 1, Sectoarele 2 și 3 s-au unit și noua zonă a devenit Sectorul 2, Sectorul 4 a devenit Sectorul 3, Sectorul 5 a devenit Sectorul 4, Sectorul 6 a devenit Sectorul 5 și, în sfârșit, Sectorul 7 a devenit Sectorul 6.

De ce a fost ales orașul București să fie capitala României?

În anul 1659, orașul Bucureştiul a devenit în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Așezarea fondată de ciobanul Bucur era, la acea vreme, cel mai mare târg din țară. Aici era totodată locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Tot la București exista și un mare târg de vite, o adevărată atracție a vremii. Bucureştiul se afla chiar la marginea pădurii şi începutul câmpiei, astfel încât se făceau schimburi de produse specifice celor două zone.

În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Totodată, mlaştinile Dâmboviţei făceau ca București să nu fie foarte expus dușmanilor cotropitori. Din păcate, astăzi atât, codrii cât și dealurile mai înalte sunt istorie. În orașul întemeiat de ciobanul Bucur s-a construit excesiv, pădurile au fost tăiate și dealurile excavate. Acestea sunt motivele pentru care Bucureștiul a fost ales Capitala României.

Foto: ceascadecultura.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot