Unde a fost montat primul semafor din București și cum arăta?

15.10.2018
Unde a fost montat primul semafor din București și cum arăta?

Astăzi, Bucureștiul, Capitala României, este un oraș împânzit de semafoare. Zeci de mii de semafoare merg non stop în Bucureștiul anului 2018. Au existat însă vremuri în care semafoarele erau o raritate. Când și unde a fost montat primul semafor din București?

Primul semafor din București

Primul semafor din Bucureşti a fost montat în anul 1929, pe Calea Victoriei, în dreptul Cercului Militar. Era un semafor produs în țară și a fost instalat deasupra intersecției pe un sistem de cabluri.

Semaforul cu pricina (foto jos) avea câte un „ochi” pe fiecare direcție de mers din intersecție și luminile sale puteau fi văzute de la o distanță de peste 300 de metri.

Semaforul cu pricina nu se descurca de unul singur. Un agent de la circulație apăsa un buton situat pe un stâlp, în apropierea intersecției, pentru a schimba culorile.

“Este luminat în culorile internationale rosu și verde”, notau cu mândrile ziarele vremii.

Următoarele semafoare au fost montate în 1933 pe principalele artere de circulație bucureștene printre care Calea Moșilor colț cu Bdul Carol; Bdul Elisabeta colț cu strada Brezoianu sau Bdul Elisabeta colț cu Bdul Schitu Magureanu.

Semafor

Care a fost primul semafor din lume?

Conform legendei, în anul 1912 ofițerul american Lester F. Wire a fost trimis într-o intersecție aglomerată din orașul Salt Lake City să dirijeze traficul, format, mai ales din căruțe și mai puțin din autovehicule. Bărbatul era dotat la vremea respectivă cu niște plăcuțe, asemănătoare celor folosite la transportul feroviar, cu ajutorul cărora indica ce vehicul să treacă primul.

Se spune că, deranjat să tot stea cu mâinile „în aer”, polițistul Lester F. Wire a construit un semafor realizat dintr-un placaj. Acesta era desenat cu galben și perforat cu găuri de fiecare parte. Apoi, acesta l-a vopsit roșu și verde și a folosit un comutator manual pentru a schimba “luminile” de la roșu la verde și pentru a le indica șoferilor când este momentul să intre în intersecție.

Foto: fotoshooting.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot