De ce Calea Victoriei poartă această denumire?

24.09.2019
De ce Calea Victoriei poartă această denumire?

Calea Victoriei este una dintre cele mai importante artere din București. Totodată, Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi artere ale Capitalei României. Totuși, de ce artera poartă această denumire și care este istoria străzii?

Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), strada nu făcea parte din București, numele ei fiind Drumul Brașovului și era formată doar din bucata dintre Cercul Militar și Piața Victoriei.

Porțiunea cuprinsă între Piața Națiunilor Unite (fostă Piața Senatului) și bulevardul Regina Elisabeta era cunoscută în acea vreme sub numele de Ulița Mare spre Sărindar pentru că ducea către biserica Sărindar, aflată pe locul pe care astăzi este Cercul Militar Național.

Drumul rezultat din unirea Drumul Brașovului cu Ulița Mare spre Sărindar a fost deschis în anul 1692, de către domnitorul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, sub numele de Podul Mogoșoaiei. Ulița era pavată cu trunchiuri groase de stejar. De ce se numea pod? Întrucât în acele vremuri, străzilor pavate cu trunchiuri de copaci li se spunea pod.

„Podurile” avea şanţuri adânci pe margini, pentru scurgerea apei de ploaie. Totodată, nu existau trotuare și trăsurile și pietonii mergeau laolaltă. Acesta era drumul pe care domnitorul Brâncoveanu îl parcurgea de la Palatul Domnesc la domeniul Mogoșoaia.

De ce se numește Calea Victoriei?

Pe data de 8 octombrie 1878, după Războiul de Independență, armata română își face intrarea triumfătoare în Capitală. Atunci, autoritățile de la București decid ca Podul Mogoșoaiei să primească numele de Calea Victoriei, nume păstrat până în prezent.

Artera își schimbă din nou denumirea în perioada comunistă. Nicolae Ceaușescu decide ca artera să fie numită Calea Victoriei Socialismului.

Ce clădiri și monumente sunt situate pe Calea Victoriei?

Pe Calea Victoriei sunt o mulțime de clădiri istorice și monumente. Iată câteva dintre acestea: Muzeul Național de Istorie a României, Biserica Doamnei, Sediul Central CEC, Casa Capșa, Biserica Zlătari, Teatrul Odeon, Teatrul de revistă Constantin Tănase, Palatul Telefoanelor, Muzeul Național de Artă al României etc.

Calea Victoriei
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot