Care este clădirea prin fața căreia bucureștenii au refuzat să circule doi ani pentru că li se părea „urâtă”?

23.05.2019
Care este clădirea prin fața căreia bucureștenii au refuzat să circule doi ani pentru că li se părea  „urâtă”?

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Bucureștiului, aflată în centrul Capitalei, pe Calea Victoriei la numărul 35. În prezent este sediul Telekom. Palatul a fost construit într-un stil specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco.

Care este povestea PalatuluI Telefoanelor?

Puțini sunt cei care știu că Palatul Telefoanelor a declanșat un scandal imens în momentul în care a fost inaugurat. Se întâmpla în perioada interbelică, în anul 1934 și Palatul Telefoanelor era la acea vreme cea mai înaltă clădire din București, notează ro.wikipedia.org.

Telefonul era considerat un simbol al progresului și de aceea noua clădire a fost „desenată” modern de către arhitecți. Fără folos, însă.

Construcția de 52 de metri în stilul Art Deco nu a fost deloc pe placul bucureștenilor care au decis să o boicoteze într-un mod neobișnuit. Astfel, aceștia au refuzat să treacă prin fața clădirii timp de aproape doi ani.

Aceeași atitudine au avut-o bucureștenii și față de blocul Patria de pe bulevardul Magheru (creaţia lui Horia Creangă). Acesta a fost inaugurat în anul 1933 și locuitorii Capitalei preferau să traverseze strada în loc să treacă pe lângă acea clădire.

Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

În ciuda înălțimii, clădirea Palatului Telefoanelor a rezistat cutremurelor din anii 1940, 1977, 1986 si 1990. În plus, aceasta a fost lovită în timpul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial și a rămas intactă.

Terasa Palatului Telefoanelor a rămas în memoria colectivă zeci de ani ca fiind unul dintre puţinele locuri din Bucureşti, de unde, în zilele senine, se puteau vedea Munţii Carpați.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București și unde se află?

Între anii 1995 – 2005 Palatul Telefoanelor a trecut printr-un amplu proces de consolidare. Aici se află astăzi sediul companiei Telekom.

Imagine veche cu Palatul Telefoanelor
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot