Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

20.07.2018
Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

Odată cu aglomerarea orașelor, arhitecții au simțit nevoia de clădiri dispuse pe verticală. Așa au apărut blocurile, celebrele „cutii” în care trăiesc milioane de oameni în România, dar și în alte țări din lume. Totuși, unde a fost construit primul bloc modern mai mare de zece etaje și cui a aparținut ideea?

Ideea de bloc a apărut în perioada dintre cele două mari Războaie Mondiale (1918-1939). După bombardamente, reconstrucția marilor orașe trebuia făcută rapid și eficient. Astfel, arhitectul și urbanistul francez Le Corbusier (numele real Charles-Édouard Jeanneret) este considerat a fi cel care a dat viață blocului modern.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

După ani de studii și cercetări, în anul 1947, la doi ani de la finele Celui de-al Doilea Război Mondial, mai marii orașului Marsillia au apelat la Le Corbusier pentru a construi un imobil pe verticală. Blocul cu peste 300 de apartamente, dispuse pe 12 etaje era denumit „unitate de locuit”. Apartamentele erau identice și la parterul blocului existau spații pentru magazine, o policlinică, o sală de sport și instituții de învățământ. Deasupra clădirii era o terasă cu grădină. Construcția a fost finalizată în anul 1952.

Bloc

Le Corbusier nu a fost însă singurul arhitect cu această idee și nici măcar nu a fost primul. În cealaltă parte a „Bătrânului continent”, rușii Moisei Ginzburg si Ignaty Milinis au construit în Uniunea Sovietică complexul Narkomfin, un ansamblu de locuințe cu cinci etaje și apartamente cu două și trei camere. Complexul a fost finalizat în anul 1930, cu 27 de ani mai devreme decât blocul lui Le Corbusier, însă Narkomfin nu poate fi considerat un bloc modern. Ba mai mult, clădirea nu a fost locuită prea mult timp întrucât, inițial, oamenii nu s-au adaptat la spațiul restrâns.

Complexcul Narkomfin
Complexul Narkomfin

Astfel, cu siguranță, primul bloc modern cu o înălțime mai mare de zece etaje poate fi considerat proiectul lui Le Corbusier care poate fi văzut și astăzi în sudul Franței, în orașul Marsillia.

În București, primul bloc de apartamente (foto jos) a fost construit în anul 1922. Acesta avea cinci etaje și se afla la intersecția dintre Calea Victoriei si Strada Frumoasă și este creația arhitectului Ștefan Burcus.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Foto: bucurestiulmeudrag.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot