Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

20.07.2018
Unde a fost construit primul BLOC din lume și cum arată azi? Care a fost primul bloc din București?

Odată cu aglomerarea orașelor, arhitecții au simțit nevoia de clădiri dispuse pe verticală. Așa au apărut blocurile, celebrele „cutii” în care trăiesc milioane de oameni în România, dar și în alte țări din lume. Totuși, unde a fost construit primul bloc modern mai mare de zece etaje și cui a aparținut ideea?

Ideea de bloc a apărut în perioada dintre cele două mari Războaie Mondiale (1918-1939). După bombardamente, reconstrucția marilor orașe trebuia făcută rapid și eficient. Astfel, arhitectul și urbanistul francez Le Corbusier (numele real Charles-Édouard Jeanneret) este considerat a fi cel care a dat viață blocului modern.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

După ani de studii și cercetări, în anul 1947, la doi ani de la finele Celui de-al Doilea Război Mondial, mai marii orașului Marsillia au apelat la Le Corbusier pentru a construi un imobil pe verticală. Blocul cu peste 300 de apartamente, dispuse pe 12 etaje era denumit „unitate de locuit”. Apartamentele erau identice și la parterul blocului existau spații pentru magazine, o policlinică, o sală de sport și instituții de învățământ. Deasupra clădirii era o terasă cu grădină. Construcția a fost finalizată în anul 1952.

Bloc

Le Corbusier nu a fost însă singurul arhitect cu această idee și nici măcar nu a fost primul. În cealaltă parte a „Bătrânului continent”, rușii Moisei Ginzburg si Ignaty Milinis au construit în Uniunea Sovietică complexul Narkomfin, un ansamblu de locuințe cu cinci etaje și apartamente cu două și trei camere. Complexul a fost finalizat în anul 1930, cu 27 de ani mai devreme decât blocul lui Le Corbusier, însă Narkomfin nu poate fi considerat un bloc modern. Ba mai mult, clădirea nu a fost locuită prea mult timp întrucât, inițial, oamenii nu s-au adaptat la spațiul restrâns.

Complexcul Narkomfin
Complexul Narkomfin

Astfel, cu siguranță, primul bloc modern cu o înălțime mai mare de zece etaje poate fi considerat proiectul lui Le Corbusier care poate fi văzut și astăzi în sudul Franței, în orașul Marsillia.

În București, primul bloc de apartamente (foto jos) a fost construit în anul 1922. Acesta avea cinci etaje și se afla la intersecția dintre Calea Victoriei si Strada Frumoasă și este creația arhitectului Ștefan Burcus.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Foto: bucurestiulmeudrag.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot