Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

02.08.2023
Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

Foarte mulți români care nu stau la casă aleg să facă grătar pe balcon sau în fața blocului, încălcând astfel legea în vigoare și riscând să primească amenzi usturătoare. Din păcate, majoritatea nu cunoaște prevederile legale în vigoare și consideră că nu face nimic riscant.

Trebuie precizat însă că există și persoane care sunt bine informate și, cu toate acestea, aleg să încalce legea cu bună știință de dragul cărnii la grătar. Potrivit autorităților, cei care fac grătar pe balcon sau în fața blocului pot fi amendați și cu 3.000 de lei.

Ce spune legea?

Legea 54/2012 stipulează clar că activitățile de picnic trebuie efectuate doar în zonele special amenajate de autorități. Doar aici este permisă aprinderea focului și încingerea grătarului. Vorbim strict de ”zone special amenajate pentru activităţile de picnic, zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă”.

Ca atare, cine face focul și pune de un grătar în afara acestor spații special amenajate riscă să fie amendat. Legea în vigoare precizează că sancțiunea poate fi cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, polițiștii locali fiind cei care se ocupă de obicei cu astfel de cazuri.

Cu toate acestea, românii mari amator de grătare, în special, pe timpul verii nu țin cont de prevederile legale și fac grătare pe balcoane, în fața blocurilor sau chiar sus pe imobile. Se pare că nici amenzile foarte mari nu îi sperie, cei mai mulți dintre ei susținând că nu fac nimic rău decât prăjesc o carne.

Autoritățile române au atras atenția că pe timp de secetă o mică scânteie poate declanșa o adevărată tragedie, astfel că dacă cineva are poftă de o carne la grătar ar trebui să o facă în zonele special amenajate, fiindcă sunt condițiile necesare pentru stingerea rapidă a unui posibil incendiu.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot