Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

02.08.2023
Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

Foarte mulți români care nu stau la casă aleg să facă grătar pe balcon sau în fața blocului, încălcând astfel legea în vigoare și riscând să primească amenzi usturătoare. Din păcate, majoritatea nu cunoaște prevederile legale în vigoare și consideră că nu face nimic riscant.

Trebuie precizat însă că există și persoane care sunt bine informate și, cu toate acestea, aleg să încalce legea cu bună știință de dragul cărnii la grătar. Potrivit autorităților, cei care fac grătar pe balcon sau în fața blocului pot fi amendați și cu 3.000 de lei.

Ce spune legea?

Legea 54/2012 stipulează clar că activitățile de picnic trebuie efectuate doar în zonele special amenajate de autorități. Doar aici este permisă aprinderea focului și încingerea grătarului. Vorbim strict de ”zone special amenajate pentru activităţile de picnic, zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă”.

Ca atare, cine face focul și pune de un grătar în afara acestor spații special amenajate riscă să fie amendat. Legea în vigoare precizează că sancțiunea poate fi cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, polițiștii locali fiind cei care se ocupă de obicei cu astfel de cazuri.

Cu toate acestea, românii mari amator de grătare, în special, pe timpul verii nu țin cont de prevederile legale și fac grătare pe balcoane, în fața blocurilor sau chiar sus pe imobile. Se pare că nici amenzile foarte mari nu îi sperie, cei mai mulți dintre ei susținând că nu fac nimic rău decât prăjesc o carne.

Autoritățile române au atras atenția că pe timp de secetă o mică scânteie poate declanșa o adevărată tragedie, astfel că dacă cineva are poftă de o carne la grătar ar trebui să o facă în zonele special amenajate, fiindcă sunt condițiile necesare pentru stingerea rapidă a unui posibil incendiu.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot