Focul. Cum a fost descoperit focul?

21.03.2019
Focul. Cum a fost descoperit focul?

Focul a fost unul dintre factorii care a influențat decisiv omenirea. Fără ajutorul focului, viața ar fi cu adevărat grea pe pământ. Totuși, când și cum a fost descoperit focul de către oameni?

Descoperirea focului

Din păcate, nu există dovezi clare despre descoperirea focului și arheologii pot doar să presupună cum a fost descoperit acesta. Ceea ce este cert este că indiciile istorice arată că strămoşii omului modern au învăţat să facă focul în urmă cu aproximativ un milion de ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit „cenuşa unor substanţe vegetale bine conservate şi fragmente de oase, depozitate pe suprafeţe bine delimitate şi amestecate cu sedimentele”, în interiorul peşterii Wonderwerk din Africa de Sud. Fragmentele de oase de animale arse şi ustensile din piatră au o vechime de un milion de ani.

Care este capitala lumii unde un incendiu este IMPOSIBIL pentru că acolo NU ARDE FOCUL?

Conform cercetătorilor, anumite fragmente prezintă o decolorare la suprafaţă, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturală.

„Stăpânirea focului s-ar putea să fi fost o cotitură majoră în evoluţia omului. Impactul hranei gătite este binecunoscut, dar impactul stăpânirii focului ar putea să atingă toate elementele societăţii umane. Contactele sociale din jurul unui foc de tabără ar fi putut deveni un aspect esenţial pentru ceea ce ne face să fim umani”, a explicat profesorul Michael Chazan de la Universitatea din Toronto.

Totuși, cum a fost descoperit focul?

Cel mai probabil, focul a fost descoperit de om în mod întâmplător după ce acesta găsea focuri aprinse de fulgerele ce loveau iarba uscată. Se pare că la vremea respectivă, strămoșii oamenilor duceau o creangă aprinsă până la peştera sau tabăra lor şi apoi aveau grijă ca focul să nu se stingă zile întregi, sau chiar săptămâni. Focul nu doar că oferea oamenilor șansa să-și gătească mâncarea, dar le oferea și căldură și lumină pe timpul nopții.

Cine a inventat hainele și de ce?

Strămoșii oamenilor și focul

Curiozități despre foc:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot