Focul. Cum a fost descoperit focul?

21.03.2019
Focul. Cum a fost descoperit focul?

Focul a fost unul dintre factorii care a influențat decisiv omenirea. Fără ajutorul focului, viața ar fi cu adevărat grea pe pământ. Totuși, când și cum a fost descoperit focul de către oameni?

Descoperirea focului

Din păcate, nu există dovezi clare despre descoperirea focului și arheologii pot doar să presupună cum a fost descoperit acesta. Ceea ce este cert este că indiciile istorice arată că strămoşii omului modern au învăţat să facă focul în urmă cu aproximativ un milion de ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit „cenuşa unor substanţe vegetale bine conservate şi fragmente de oase, depozitate pe suprafeţe bine delimitate şi amestecate cu sedimentele”, în interiorul peşterii Wonderwerk din Africa de Sud. Fragmentele de oase de animale arse şi ustensile din piatră au o vechime de un milion de ani.

Care este capitala lumii unde un incendiu este IMPOSIBIL pentru că acolo NU ARDE FOCUL?

Conform cercetătorilor, anumite fragmente prezintă o decolorare la suprafaţă, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturală.

„Stăpânirea focului s-ar putea să fi fost o cotitură majoră în evoluţia omului. Impactul hranei gătite este binecunoscut, dar impactul stăpânirii focului ar putea să atingă toate elementele societăţii umane. Contactele sociale din jurul unui foc de tabără ar fi putut deveni un aspect esenţial pentru ceea ce ne face să fim umani”, a explicat profesorul Michael Chazan de la Universitatea din Toronto.

Totuși, cum a fost descoperit focul?

Cel mai probabil, focul a fost descoperit de om în mod întâmplător după ce acesta găsea focuri aprinse de fulgerele ce loveau iarba uscată. Se pare că la vremea respectivă, strămoșii oamenilor duceau o creangă aprinsă până la peştera sau tabăra lor şi apoi aveau grijă ca focul să nu se stingă zile întregi, sau chiar săptămâni. Focul nu doar că oferea oamenilor șansa să-și gătească mâncarea, dar le oferea și căldură și lumină pe timpul nopții.

Cine a inventat hainele și de ce?

Strămoșii oamenilor și focul

Curiozități despre foc:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot