De ce apa stinge focul? Ce întreține focul să ardă?

06.05.2021
De ce apa stinge focul? Ce întreține focul să ardă?

Apa și focul sunt două elemente esențiale, în prezent. Este greu de imaginat o lume fără foc, iar fără apă este imposibil. Cu toate acestea, cele două elemente pot coexista fără probleme, însă, totodată, apa poate elimina focul. Dar cum funcționează acest ultimul proces?

Ce întreține focul să ardă?

Pentru a se menține, focul are nevoie de trei elemente esențiale: oxigen, combustibil și o temperatură ridicată pentru a aprinde combustibilul. Astfel, se obține o reacție de combustie care duce la apariția focului.

Cu alte cuvinte, focul reprezintă oxidarea unui material combustibil, în urma căreia rezultă căldură, lumină, dar și diferiți produși de reacție, precum dioxidul de carbon și apă. Într-adevăr, pare incredibil dar procesul produce inclusiv apă.

Descoperirile recente arată că focul a fost descoperit de oameni acum un milion de ani în urmă și a devenit un factor esențial în dezvoltarea umanității.

De ce apa stinge focul?

Focul a fost unul dintre primele lucruri pe care omul le-a descoperit. Efectele sale benefice sunt de necontestat, însă când este prea mult poate produce dezastre. Un foc de proporții mari, scăpat de sub control, este numit incendiu și este stins cu ajutorul pompierilor.

Apa este unul dintre elementele care ajută la stingerea unui foc. Trebuie punctat de la bun început că aceasta nu trebuie folosită peste un incendiu pornit de la electricitate sau de la ulei și grăsime. În primul caz nu este indicat, fiindcă apa conduce curentul electric, iar în cea de-a două ipoteză H2O nu se amestecă cu uleiul sau grăsimea și nu va face decât să întrețină focul.

Pentru a stinge un foc trebuie îndepărtată sursa de combustibil. Apa nu face acest lucru, însă va îndepărta oxigenul și va scădea temperatura necesară întreținerii unui foc. O găleată cu apă aruncată asupra unui foc va fi precum o pătură care va bloca aerul. Drept urmare, fără aer nu există oxigen, iar fără oxigen nu există ardere.

Totodată, apa va scădea temperatura materialului care arde. Până și apa fierbinte poate opri un foc, fiindcă aceasta are mult mai puține grade decât temperatura necesară unei arderi. Potrivit specialiștilor, un litru de apă absoarbe aproximativ 500 calorii de caldură, înainte ca temperatura să urce cu un singur grad Fahrenheit.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot