De ce apa stinge focul? Ce întreține focul să ardă?

06.05.2021
De ce apa stinge focul? Ce întreține focul să ardă?

Apa și focul sunt două elemente esențiale, în prezent. Este greu de imaginat o lume fără foc, iar fără apă este imposibil. Cu toate acestea, cele două elemente pot coexista fără probleme, însă, totodată, apa poate elimina focul. Dar cum funcționează acest ultimul proces?

Ce întreține focul să ardă?

Pentru a se menține, focul are nevoie de trei elemente esențiale: oxigen, combustibil și o temperatură ridicată pentru a aprinde combustibilul. Astfel, se obține o reacție de combustie care duce la apariția focului.

Cu alte cuvinte, focul reprezintă oxidarea unui material combustibil, în urma căreia rezultă căldură, lumină, dar și diferiți produși de reacție, precum dioxidul de carbon și apă. Într-adevăr, pare incredibil dar procesul produce inclusiv apă.

Descoperirile recente arată că focul a fost descoperit de oameni acum un milion de ani în urmă și a devenit un factor esențial în dezvoltarea umanității.

De ce apa stinge focul?

Focul a fost unul dintre primele lucruri pe care omul le-a descoperit. Efectele sale benefice sunt de necontestat, însă când este prea mult poate produce dezastre. Un foc de proporții mari, scăpat de sub control, este numit incendiu și este stins cu ajutorul pompierilor.

Apa este unul dintre elementele care ajută la stingerea unui foc. Trebuie punctat de la bun început că aceasta nu trebuie folosită peste un incendiu pornit de la electricitate sau de la ulei și grăsime. În primul caz nu este indicat, fiindcă apa conduce curentul electric, iar în cea de-a două ipoteză H2O nu se amestecă cu uleiul sau grăsimea și nu va face decât să întrețină focul.

Pentru a stinge un foc trebuie îndepărtată sursa de combustibil. Apa nu face acest lucru, însă va îndepărta oxigenul și va scădea temperatura necesară întreținerii unui foc. O găleată cu apă aruncată asupra unui foc va fi precum o pătură care va bloca aerul. Drept urmare, fără aer nu există oxigen, iar fără oxigen nu există ardere.

Totodată, apa va scădea temperatura materialului care arde. Până și apa fierbinte poate opri un foc, fiindcă aceasta are mult mai puține grade decât temperatura necesară unei arderi. Potrivit specialiștilor, un litru de apă absoarbe aproximativ 500 calorii de caldură, înainte ca temperatura să urce cu un singur grad Fahrenheit.

Foto: Pexels.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising