De ce arde focul din pământ? Focul viu de la Lopătari

22.12.2020
De ce arde focul din pământ? Focul viu de la Lopătari

Undeva la 60 km distanță de Buzău, într-o micuță comună cu vreo 4.000 de suflete, există un loc unde flăcările ies efectiv din pământ și ard continuu. Acest fenomen natural se mai găsește în prezent în foarte puține țări din lume ca Turcia, SUA sau Australia.

Denumit de localnici „Focul viu”, fenomenul este generat de gazele naturale care emană din pământ prin fisurile scoarței terestre și se aprind singure ca urmare a procesului de frecare cu solul.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că, datorită razelor soarelui, acestea ard continuu, ceea ce ne duce cu gândul la mausoleul soldatului necunoscut din Parcul Carol. Diferența constă în faptul că în localitatea buzoiană totul se întâmplă în mod natural.

Astfel, se formează flăcări care pot atinge între 50 cm și un metru înălțime pe timpul zilei și chiar 1,5 m noaptea. Pe timpul nopții, flăcările de culoarea galben-roșiatică pot fi văzute de la mare distanță.

Oamenii locului susțin că focul viu se mai stinge din când în când din cauza ploilor, însă ele se reaprinde singur de unde și numele. De asemenea, ei spun că flăcările se ascund uneori şi ies la suprafaţă în alt loc din apropiere.

„Focul viu are un areal, el se mişcă, se schimbă pe o rază de o jumătate de hectar. Iniţial a fost aici, apoi s-a mutat mai jos”, a declarat pentru Digi24 Ion Zota, un profesor din Lopătari.

Legenda balaurului care încă mai scuipă foc

Fenomenul de la Lopătari are, spun localnicii, și conotații religioase deoarece „Focul viu” este un adevărat protector pentru animalele sălbatice din zonă. Mai mult decât atât, se spune că flăcările perene sunt făcătoare de minuni și că atunci când cineva ajunge acolo este bine să își pună o dorință, iar această dorință se va îndeplini.

O veche legendă care circulă în zonă spune că oamenii locului au construit în sat o fântănă a cărei apă era foarte rece și foarte gustoasă, iar dacă cineva suferind bea o singură gură din această apă se vindeca de orice boală.

Tot pe aceste meleaguri din Muntenia circulă o altă legendă cu un balaur fioros care sălășluia în zonă și omora oamenii. Acesta a fost însă doborât de un viteaz muntean chiar în dreptul fântânii după o luptă care a durat două zile și două nopți. De atunci, se spune că „Focul viu” este de fapt focul pe care balaurul îl mai scuipă încă pe nările sale de sub pământ pentru a speria oamenii.

Focul viu

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot