Cum arată „Pietrele vii” care există doar în România?

03.12.2020
Cum arată „Pietrele vii” care există doar în România?

„Pietrele vii” cu forme sferice, elipsoidale de mărimi diferite sunt cunoscute drept „trovanți”. Aceștia sunt un tip de concreție de gresie care secretă ciment. În comuna vâlceană Costești se află Rezervația Naturală Muzeul Trovanților care reprezintă o adevărată atracție pentru turiști. Pietre asemănătoare trovanților din Costești, județul Vâlcea mai pot fi găsite în Cluj, Buzău și Suceava.

Acești Trovanți ai României sunt un fenomen geologic uimitor. Trovanți este un sinonim pentru termenul german „Sandsteinkonkretionen”, care înseamnă nisip cimentat. Ceea ce este mai interesant este faptul că acești Trovanți, când sunt tăiați au inele sferice și elipsoidale similare cu cele ale unui trunchi de copac.

„Pietrele vii”, fenomene geologice uimitoare

Localnicii și-au îndreptat atenția asupra trovanților atunci când după zilele ploioase au observat că pietrele rotunjite cresc puțin câte puțin. Greutatea lor poate varia de la câteva grame la câteva tone.

Au existat puține studii despre originea acestor pietre în creștere din România și există multe ipoteze, unele dintre ele chiar fantastice. Conform Congresului Geologic Internațional desfășurat la Oslo 2008, acești „Trovanți” au fost considerați în mod necorespunzător ca „concrețiuni de gresie”.

Studiul acestor trovanți a fost început în jurul anului 1883, de către Cobălcescu, și până în 1900 când Lauge Koch (geolog danez și explorator arctic) și-a exprimat părerea despre originea lor.

S-a constatat că nu există nicio diferență mineralogică între aceste pseudoconcreții și nisipurile din jur, fără nucleu distinct în interiorul lor, iar cimentul lor este adesea, de tip carbonat. Potrivit unor rapoarte, a existat un bazin de sedimentare în această zonă în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani.

Materialul din care este formată piatra începe să se dilate atunci când suprafața este umedă și produce presiune din interior asupra stratului nisipos de la suprafață, ceea ce dă impresia de creștere a pietrelor, scrie incredibilia.ro.

În acest fel pe suprafața trovanților se formează noi formațiuni de piatră care cresc. Cu cât aceștia cresc mai mult, iar datorită gravitației, se desprind de pietrele pe care s-au format și devin trovanți individuali.

Vezi AICI „Pietrele Vii”!

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot