E adevărat că România a avut ieșire la Marea Adriatică?

17.11.2020
E adevărat că România a avut ieșire la Marea Adriatică?

România este recunoscută pe plan european și mondial pentru faptul că are ieșire la Marea Neagră. Puțini dintre noi știm, însă, că țara noastră a avut cândva și ieșire la Marea Adriatică, o mare aflată la peste 350 de kilometri de granița României cu Serbia. Incredibil, nu-i așa?

Cum a avut România ieșire la Marea Adriatică?

În perioada 1934-1939, România a avut un teritoriu (exclavă) la Marea Adriatică, în Sarandë, Albania (atunci Zogai, apoi Santa Quaranta, Porto Eda, în albaneză Saranda), care era situat pe malul Adriaticii, în dreptul Insulei Corfu, potrivit anonimus.ro.

Regele Albaniei din perioada 1928-1939, Ahmet Zogu, a donat acest teritoriu lui Nicolae Iorga drept recunoștință pentru contribuția adusă de acesta la istoria Albaniei. Prim-ministrul de atunci al României a donat apoi statului român 50% din suprafață și, astfel, țara noastră a dobândit ieșire la cea de-a doua mare.

Vasile Stoica, Ministrul Plenipotenţiar al României la Tirana, scria într-o telegramă trimisă la 24 august 1931 Ministrului Afacerilor Străine, Dimitrie Ghica, următoarele:

„Regele Ahmet Zogu şi Preşedintele Consiliului de Miniştri Pandelie Evanghelie, în înţelegere cu mine, au hotărât ca, drept recunoştiinţă pentru sprijinul pe care, prin scrisul său, domnul Preşedinte al Consiliului Iorga l-a dat naţiunii albaneze să ofere Excelenţei Sale la a 60-a aniversare un teren cu o căsuţă şi grădină pe malul Mării Adriatice şi urmează să aleg eu acest teren. M-am pronunţat pentru împrejurimile oraşului Saniti Quaranta, ţinut sănătos şi cu comunicaţiuni uşoare, cu vegetaţie sudică, în faţa insulei Corfu”.

Opt luni mai târziu, Vasile Stoica îi solicita lui Nicolae Iorga consimţământul pentru a-i trece în proprietate terenul din Saranda.

Contribuția lui Nicolae Iorga la istoria Albaniei

Cu ocazia Conferinței de pace care a avut loc la Londra în 1919, delegația albaneză a susținut cauza independenței și a recunoașterii pe plan internațional a Albaniei și a granițelor acestei țări. La Conferința de la Londra, albanezii au folosit ca material documentar cursurile pe care profesorul Nicolae Iorga le-a ținut la Universitatea din București și care au reprezentat fundamentul Istoriei Albaniei.

Iorga a cedat respectivul teren statului român în anul 1934, însă a pus o condiţie, și anume ca acolo să se construiască o clădire care să servească drept institut de studii arheologice. Statul român s-a conformat și a construit la Sarandë un institut care a funcționat până în 1940. Terenul şi clădirea Institutului de la Saranda deveneau proprietatea statului român prin așa-numita Lege de înființare.

Ulterior, România a fost deposedată de această proprietate, aceasta fiind naționalizată după instaurarea regimului comunist din Albania. După căderea regimului totalitar de la Tirana, în 1991, Casa Iorga din Saranda a fost vândută de autorităţile albaneze unei persoane private. De altfel, acum, după aproape trei decenii, au fost reluate discuțiile bilaterale dintre cele două state în vederea retrocedării proprietății statului român.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot