Cum a murit Nicolae Iorga? L-au luat din fața soției, l-au împușcat de nouă ori și l-au aruncat într-un șanț

22.07.2020
Cum a murit Nicolae Iorga? L-au luat din fața soției, l-au împușcat de nouă ori și l-au aruncat într-un șanț

Nicolae Iorga este considerat a fi unul dintre cei mai mari istorici pe care i-a avut vreodată România. Pe lângă activitatea sa de dramaturg, memoralist și critic literar, Nicolae Iorga a deținut funcția de prim ministru al României între 1931 și 1932. În ciuda faptului că a schimbat destinele țării, Iorga a murit în urma unui asasinat bine pus la punct.

Nicolae Iorga a fost omorât în anul 1940. Pentru a înțelege motivul care a dus la asasinarea fostului premier, va trebui să ne întoarcem în anul 1938. Atunci, într-o zi cețoasă de noiembrie, Codreanu, alături de alţi 13 legionari, era transportat cu o dubă a Jandarmeriei de la Râmnicu Sărat la Bucureşti. În dreptul localității Tâncăbești, legionarii au fost coborâţi sub pretextul unei pauze. Aceștia au fost ştrangulaţi de jandarmi în câmp şi apoi împuşcaţi pentru a invoca motivul unei încercări de evadare. Trupurile celor 14 legionari au fost aruncate într-o groapă comună de la Jilava. În aceeași noapte perfidă, alți şase legionari mureau în duba Poliţiei Capitalei.

Motivul asasinării l-ar fi constituit succesul partidului ”Totul pentru Ţară” la alegerile din decembrie 1937, unde obținuse un scor de 15,58%. Cel mai probabil, mişcarea Legionară i-a speriat atât pe regele Carol al II lea şi camarila sa condusă de Elena Lupescu şi Armand Călinescu care au decis să-l elimine definitiv pe Codreanu. Printre numele vehiculate a fost și cel al lui Nicolae Iorga, un apropiat al lui Armand Călinescu.

De altfel, Nicolae Iorga decisese să se retragă din viaţa publică în anul 1937, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea din partea legionarilor.

După asasinarea lui Armand Călinescu în 1939, legionarii și-au îndreptat atenția către Nicolae Iorga, unul dintre adversarii declarați ai Gărzii de Fier.

Cum a murit Nicolae Iorga?

Pe data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. În după-amiaza zilei de 27 noiembrie, un grup de legionari format din Ion Tucan, Ştefan Cojocaru, Traian Boeru, Ştefan Iacobete şi Tudor Dacu l-au ridicat pe Iorga din casa sa din Sinaia, din fața soției.

A doua zi, pe data de 28 noiembrie 1940, corpul profesorului Iorga (69 de ani) a fost găsit împuşcat într-un şanţ, „pe şoseaua Ploieşti-Strejnic, cam la 1 km de Strejnic, pe partea dreaptă a şoselei, pe mirişte, la o distanţă de 15 m de şosea”, de către gardianul public Petre Zamfir. Nicolae Iorga fusese împușcat de nouă ori. Asasinii lui Nicolae Iorga nu au fost prinşi niciodată. Conform anchetatorilor, două gloanţe l-au desfigurat, unul intrând direct prin creier, iar celălalt prin obraz. Au existat zvonuri potrivit cărora lui Iorga i-ar fi fost tăiate organele genitale şi îndesate în cavitatea bucală. Totuși, acestea nu au fost niciodată confirmate de anchetatori.

Nicolae Iorga era un om respectat la nivel european. După asasinarea sa, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot