De ce să nu folosești cărbune/mangal la grătar? „Dacă țineți la sănatatea voastră nu folosiți cărbuni!”

08.05.2023
De ce să nu folosești cărbune/mangal la grătar? „Dacă țineți la sănatatea voastră nu folosiți cărbuni!”

Românii sunt mari consumatori de grătar, mai ales în zilele de sărbătoare. De exemplu, statisticile arată că de 1 Mai 2023 în România s-au consumat 18 milioane de mititei, ceea ce înseamnă că jumătate dintre români s-au delectat cu acest preparat. Totuși, deși mulți români se declară experți în prepararea grătarului, puțini sunt cei care știu că mangalul este dăunător pentru organism.

Toată lumea vorbește despre grătar, puțini aduc în discuție cărbunii. Mangalul se face prin arderea lemnului în lipsa oxigenului. Se încălzește foarte rapid (aprox. 10 sau 15 minute) și poate găti mâncarea în câteva secunde, rumenind suprafața și parfumandu-o cu aroma de fum de lemn pur.

„Dacă viața e crudă, pune-o pe grătar” (autor necunoscut)

Totuși, cărbunii (mangalul) pe care-i cumpărăm de la supermarket sau din benzinării conţin compuşi chimici denumiţi amine heterociclice care formează acea crustă pe carne, atât de gustoasă. În urma studiilor efectuate s-a demonstrat faptul că acest element chimic poate provoca cancer pancreatic, cancer de prostată sau cancer de colon.

Lemn, în loc de cărbuni

Tocmai de aceea, se recomandă lemnul pentru grătar și nu cărbunii. „Dacă țineți la sănătatea voastră, nu faceți grătar cu cărbuni. Huila are 6 milioane de ani. Cărbunele care se vinde are nevoie de cel puțin 100 de ani de perioadă de incubație. Ăla e carbon, care intrând în carne, e cancer. De aceea este de preferat lemnul”, a povestit la un podcast Miron Cozma, cel poreclit „Luceafărul Huilei” și fost lider al minerilor.

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, explică și prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu din cadrul Facultății de Chimie Aplicată.

Un grătar = 10 pachete de țigări

Nici lemnul nu este tocmai sigur dacă alegem să facem zi de zi grătar sau barbecue, așa cum îl numesc americanii. O porție de carne preparată la grătar echivalează cu fumatul a zece pachete de țigări, atrag atenția specialiștii. Pentru un nefumător, care încearcă să se protejeze de efectele nocive ase le țigărilor, grătarul are, în mod surprinzător, același efect. Acest lucru se datorează gudronului, un compus toxic care ajunge, prin ficat, în sânge și se depune pe celelalte organe. Gudronul este un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui și a frunzelor, scrie evz.ro.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Asistenta medicală care a stat moartă în apartament zeci de ani și nimeni nu a știut. 42 de ani nimeni n-a bătut la ușă
Asistenta medicală care a stat moartă în apartament zeci de ani și nimeni nu a știut. 42 de ani nimeni n-a bătut la ușă
În anul 1966, Hedviga Golik și-a preparat o ceașcă de ceai în micul ei apartament din mansardă, în Zagreb. S-a așezat să se uite la televizor. La un moment dat — poate după câteva... citește tot
Tendințele Pieței de Gambling în România pentru 2026
Tendințele Pieței de Gambling în România pentru 2026
Industria jocurilor de noroc din România traversează una dintre cele mai dinamice perioade din istoria sa recentă. Dacă până acum discuțiile s-au concentrat pe creșterea volumului de... citește tot
De ce „Du-te-n p**da mă-tii” este una dintre cele mai utilizate înjurături românești? Care este substratul cuvintelor?
De ce „Du-te-n p**da mă-tii” este una dintre cele mai utilizate înjurături românești? Care este substratul cuvintelor?
De sute de ani, străbunii, bunicii și acum noi… practicăm înjurătura. De obicei, înjurătura este utilizată în cadrul unui conflict direct. În urmă cu sute de ani, înjurăturile aveau un... citește tot