Ce este un podcast?

20.01.2020
Ce este un podcast?

Podcast-ul este un cuvânt care a început să prindă contur și în România. Podcast-ul este un fel de emisiune radio pe o temă anume: știință, tehnologie, marketing, grădinărit etc. În principiu, podcast-ul reprezintă un fișier audio pe care îl poţi descărca de pe internet şi  ascultă pe laptop, PC sau dispozitive mobile.

Ce este un podcast?

Așadar, podcast-ul reprezintă o emisiune radio cu mai multe episoade. Acestea pot fi foarte scurte (sub zece minute) sau foarte lungi (peste patru ore), dar, în medie, un episod de podcast are între 30 minute și 1 oră.

Podcasting este o metodă de distribuție a fișierelor în format multimedia (de obicei fișiere audio dar mai nou și video), prin intermediul formaturilor de sindicalizare de conținut RSS și ATOM. Fișierele pot fi descărcate și redate pe echipamente mobile sau calculatoare ce acceptă formatul în care acestea au fost create. Site-urile de podcasting pot oferi fișierele spre descărcare și ascultare off-line sau pentru redare directă online.

De la ce vine numele podcast?

Numele podcast-ului vine de la faimosul player portabil de muzică, iPod. Podcasting-ul a apărut după anul 2005, când cea mai nouă versiune iTunes de la Apple a început să suporte acest mediu.

La fel ca orice altă emisiune radio, un podcast are o temă de dezbatere și un format (1-2 moderatori cu sau fără invitați, interviu, reportaj etc.). Partea cea mai bună este că aceste episoade înregistrate pot fi accesate oricând, oriunde și în orice ordine dorește ascultătorul.

Cele mai multe dintre aceste podcast-uri sunt la liber, însă altele pot fi ascultate doar contra cost. Un autor de podcast este, de obicei, denumit podcaster.

Cum putem asculta podcast-uri?

Podcasturile pe care alegi să le asculți online pot fi accesate de pe orice device care are un program care suportă MP3. Pentru că, în fond și la urma urmei, un podcast este un fișier MP3. Pentru posesorii de smartphone, aceștia pot descărca podcast-uri din iTunes sau Google Play, în funcție de modelul telefonului. Dacă ești în fața unui PC, cea mai ușoară variantă este accesarea site-ului  www.soundcloud.com sau libsyn.com. Acolo îți poți alege domeniul care te interesează și îți va apărea o listă întreagă de emisiuni.

Iată cele mai interesante podcast-uri din România:

Podcastul de Istorie – Dorin Lazăr și Sergiu Munteanu au decis să parcurgă împreună, sub forma unui podcast, Istoria României de la începutul ei.

ICR România (audio) – “Institutul Cultural de Hatereala și Budism și Budism prezintă…”.

Podcastu’ lui Katai (audio) – Un show  despre marketing și  viață cu invitați din industria marketingului, a publicității, media, design, start-up și altele.

Ceva Mărunt (video) – Prezentat de doi comedianți, Sergiu Floroaia care a fost prezentator la postul de radio Kiss FM la emisiunea “râzi cu Sergiu și Andrei” și Toma Alexandru. Uneori, aceștia aduc invitați tot din stand up-ul românesc.

Sceptici în România (audio) – Te îndeamnă să  nu crezi tot ce auzi în mass-media. Discută despre diferite știri, situații care sunt cusute cu ață albă.

Micutzu’s Podcast (audio) – Unul dintre cei mai buni oameni de stand-up de comedie din România.

Între Showuri (video) – Făcut de 3 comedianți: Teo, Vio și Costel. Pe Teo îl cunoașteți de la sector 7, pe Vio de la Show de seară, iar Costel nu are nevoie de emisiunea lui ca să se știe cât de tare este. Printre invitații acestora se numără: Deliric, Doc, Bobonete, Vlad Dobrescu, Macanache și mulți alții.

Mariciu – Realizat de Marian Ionescu aka Mariciu, un podcast care se intitulează „Nefiltrat” și unde Mariciu are invitați din diferite domenii pe care îi ia la întrebări.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising