De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?

26.03.2024
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?

A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a fost preluat de o bucată de ceapă. De ce este de preferat să curațați grătarul cu o bucată de ceapă?

Cele mai multe produse de curățat grătarul sunt toxice, iar periile de sârmă au riscul că se pot rupe și bucăți mici de metal pot ajunge în carnea ce urmează să fie pregătită. Tocmai de aceea, există o alternativă ieftină, deloc toxică și la îndemâna oricui: o jumătate de ceapă proaspăt tăiată.

De ce să folosești o ceapă pentru a curăța grătarul?

Aciditatea și fluidele pe care le conține o ceapă pot face ca grătarul tău să arate aproape nou în câteva minute. Sucurile naturale au si proprietati antibacteriene ale cepei fac ca grătarul să fie igienizat și numai bun de folosit. Ceapa are și proprietăți antiseptice și luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella.

În plus, folosirea unei cepe pentru curățarea grătarului poate fi o alternativă mai sigură la curățatorii chimici. Odată ce utilizați un detergent chimic pentru grătar, trebuie să îl lăsați să se ardă înainte de a putea găti din nou în siguranță pe grătare.

Cum să cureți un grătar cu o ceapă?

Pasul 1: Țineți grătarul la înălțime sau alimentați cărbunii pentru o căldură mai intensă. Lăsați flăcările sau temperaturile ridicate să ardă cât mai multe posibil.

Pasul 2: Tăiați o ceapă în jumătate (nu este nevoie să îndepărtați coaja). Folosiți o furculiță lungă pe care să o infigeți în jumătatea de ceapă.

Pasul 3: Frecați partea tăiată a cepei pe grătar. Căldura va activa fluidele naturale ale cepei, ajutând la îndepărtarea bucăților de mâncare carbonizată și a arsurilor.

Pasul 4: Puteți să aruncați ceapa în foc. Acest proces va da o aromă deosebită fumului emanat.

Ceapa

Care este ordinea preparatelor pe grătar? Ce să pui prima oară?

Porc/vită, pui, mici, cârnați și la final pește

Prima oară se pune pe grătar carnea de porc/vită îndiferent dacă vorbim despre ceafă, mușchiuleț sau coaste. Aceste tipuri de carne sunt mai grase si mai dense decât celalalte tipuri de carne, cu fibre mai proeminente, necesitand un jar proeminent pentru gatirea perfectă!

Urmează carnea de pui care necesită un timp de coacere mai mic. La final se pun micii și cârnații. Dacă aveți și pește, acesta se face ultimul întrucât nu are nevoie de mult timp de coacere. În plus, dacă peștele se face la început, grătarul va avea cu siguranță aromă de carne de pește, lucru pe care nu toată lumea îl preferă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot