De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?

26.03.2024
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?

A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a fost preluat de o bucată de ceapă. De ce este de preferat să curațați grătarul cu o bucată de ceapă?

Cele mai multe produse de curățat grătarul sunt toxice, iar periile de sârmă au riscul că se pot rupe și bucăți mici de metal pot ajunge în carnea ce urmează să fie pregătită. Tocmai de aceea, există o alternativă ieftină, deloc toxică și la îndemâna oricui: o jumătate de ceapă proaspăt tăiată.

De ce să folosești o ceapă pentru a curăța grătarul?

Aciditatea și fluidele pe care le conține o ceapă pot face ca grătarul tău să arate aproape nou în câteva minute. Sucurile naturale au si proprietati antibacteriene ale cepei fac ca grătarul să fie igienizat și numai bun de folosit. Ceapa are și proprietăți antiseptice și luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella.

În plus, folosirea unei cepe pentru curățarea grătarului poate fi o alternativă mai sigură la curățatorii chimici. Odată ce utilizați un detergent chimic pentru grătar, trebuie să îl lăsați să se ardă înainte de a putea găti din nou în siguranță pe grătare.

Cum să cureți un grătar cu o ceapă?

Pasul 1: Țineți grătarul la înălțime sau alimentați cărbunii pentru o căldură mai intensă. Lăsați flăcările sau temperaturile ridicate să ardă cât mai multe posibil.

Pasul 2: Tăiați o ceapă în jumătate (nu este nevoie să îndepărtați coaja). Folosiți o furculiță lungă pe care să o infigeți în jumătatea de ceapă.

Pasul 3: Frecați partea tăiată a cepei pe grătar. Căldura va activa fluidele naturale ale cepei, ajutând la îndepărtarea bucăților de mâncare carbonizată și a arsurilor.

Pasul 4: Puteți să aruncați ceapa în foc. Acest proces va da o aromă deosebită fumului emanat.

Ceapa

Care este ordinea preparatelor pe grătar? Ce să pui prima oară?

Porc/vită, pui, mici, cârnați și la final pește

Prima oară se pune pe grătar carnea de porc/vită îndiferent dacă vorbim despre ceafă, mușchiuleț sau coaste. Aceste tipuri de carne sunt mai grase si mai dense decât celalalte tipuri de carne, cu fibre mai proeminente, necesitand un jar proeminent pentru gatirea perfectă!

Urmează carnea de pui care necesită un timp de coacere mai mic. La final se pun micii și cârnații. Dacă aveți și pește, acesta se face ultimul întrucât nu are nevoie de mult timp de coacere. În plus, dacă peștele se face la început, grătarul va avea cu siguranță aromă de carne de pește, lucru pe care nu toată lumea îl preferă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot