De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?

26.01.2023
De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?

Industria mâncării stradale din România este foarte bine înrădăcinată în cultura oamenilor. Mâncărurile occidentale au acaparat localurile din Capitală și nu numai. Cu toate acestea, românii nu au uitat originile lor, astfel că micii rămân, poate, cel mai consumat produs la terase. De unde și-a luat numele bucata de carne pusă pe grătar? De ce spunem la mici astfel?

Care este istoria micilor?

mici

Europa de Est este un tărâm în care se găsesc numeroase culturi diferite. Cu toate acestea, o mare parte din gastronomie este relativ similară. Micii, cum se numesc în România, se găsesc (cu aproximativ aceleași condimente) și în Serbia, Grecia sau Bosnia și Herțegovina.

Istoria comună a acestui tip de carne pusă pe grătar provine din Serbia, cu o influență otomană. De astfel, inclusiv sarmalele se pot găsi atât în Serbia, dar și la mama lor, în Turcia.

În România s-a adoptat numele de mici sau mititei. Legenda din spatele creării acestui miracol gastronomic se spune că ar veni din secolul al XIX-lea. Conform spuselor, într-o seară la hanul La Iordachi din București, loc cunoscut pentru bucatele pe bază de carne, în special cârnați, bucătarii au rămas fără învelișuri. Adică, fără maț. Grătaragii au decis atunci să pună carnea direct pe grătarul încins. În seara în care patronul localului a rămas fără înveliș pentru cârnați, acestuia i-a venit să frigă „patricienii” pe grătar, dar într-o formă mai mică. La tocătură, însă, acesta a adăugat câteva condimente în plus: chimen, cimbru, piper, bicarbonat și puțin salpetru.

Concret, aceștia au început să fie vânduți în 1902 la restaurantul Carul cu Bere din capitală, conținând doar carne de vită. S-a constatat printre bucătari faptul că un kilogram de carne tocată trebuie să aibă în compoziție cel puțin 3 grame de bicarbonat de sodiu.

Denumirea arhicunoscută a fost dată de către memorialistul C. Bacalbașa și gazetarul N.T Orășanu, când primul a realizat o listă de bucate „a la Orășanu”, iar celălalt le-a trecut în gazetă:

Cum poți face mici chiar la tine acasă?

Nelipsiți la petreceri, onomastice sau zile naționale, micii sunt o semnătură a culturii românești. Fie că se consumă cu muștar, cu pâine sau și cu un pahar de bere lângă, micii sunt nelipsiți de la grătare.

Dacă vrei totuși să cochetezi cu bucătăria, iată o rețetă de mici din amestec de porc și vită.

Ingrediente:

Carnea se trece de 2 sau 3 ori prin mașina de tocat pentru a prinde textura potrivită împreună cu usturoiul. Ulterior, se adaugă toate condimentele, în afară de apa rece. Se frământă pasta pentru aproximativ 5 minute, adăugându-se ulterior puțin câte puțin apa rece.
Formează micii cu mâna umedă și lasă-i pe o tavă.

Foto: Stiriromania.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot