De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?

26.01.2023
De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?

Industria mâncării stradale din România este foarte bine înrădăcinată în cultura oamenilor. Mâncărurile occidentale au acaparat localurile din Capitală și nu numai. Cu toate acestea, românii nu au uitat originile lor, astfel că micii rămân, poate, cel mai consumat produs la terase. De unde și-a luat numele bucata de carne pusă pe grătar? De ce spunem la mici astfel?

Care este istoria micilor?

mici

Europa de Est este un tărâm în care se găsesc numeroase culturi diferite. Cu toate acestea, o mare parte din gastronomie este relativ similară. Micii, cum se numesc în România, se găsesc (cu aproximativ aceleași condimente) și în Serbia, Grecia sau Bosnia și Herțegovina.

Istoria comună a acestui tip de carne pusă pe grătar provine din Serbia, cu o influență otomană. De astfel, inclusiv sarmalele se pot găsi atât în Serbia, dar și la mama lor, în Turcia.

În România s-a adoptat numele de mici sau mititei. Legenda din spatele creării acestui miracol gastronomic se spune că ar veni din secolul al XIX-lea. Conform spuselor, într-o seară la hanul La Iordachi din București, loc cunoscut pentru bucatele pe bază de carne, în special cârnați, bucătarii au rămas fără învelișuri. Adică, fără maț. Grătaragii au decis atunci să pună carnea direct pe grătarul încins. În seara în care patronul localului a rămas fără înveliș pentru cârnați, acestuia i-a venit să frigă „patricienii” pe grătar, dar într-o formă mai mică. La tocătură, însă, acesta a adăugat câteva condimente în plus: chimen, cimbru, piper, bicarbonat și puțin salpetru.

Concret, aceștia au început să fie vânduți în 1902 la restaurantul Carul cu Bere din capitală, conținând doar carne de vită. S-a constatat printre bucătari faptul că un kilogram de carne tocată trebuie să aibă în compoziție cel puțin 3 grame de bicarbonat de sodiu.

Denumirea arhicunoscută a fost dată de către memorialistul C. Bacalbașa și gazetarul N.T Orășanu, când primul a realizat o listă de bucate „a la Orășanu”, iar celălalt le-a trecut în gazetă:

Cum poți face mici chiar la tine acasă?

Nelipsiți la petreceri, onomastice sau zile naționale, micii sunt o semnătură a culturii românești. Fie că se consumă cu muștar, cu pâine sau și cu un pahar de bere lângă, micii sunt nelipsiți de la grătare.

Dacă vrei totuși să cochetezi cu bucătăria, iată o rețetă de mici din amestec de porc și vită.

Ingrediente:

Carnea se trece de 2 sau 3 ori prin mașina de tocat pentru a prinde textura potrivită împreună cu usturoiul. Ulterior, se adaugă toate condimentele, în afară de apa rece. Se frământă pasta pentru aproximativ 5 minute, adăugându-se ulterior puțin câte puțin apa rece.
Formează micii cu mâna umedă și lasă-i pe o tavă.

Foto: Stiriromania.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
De ani buni, un articol care are în prim plan o stranie coincidență circulă pe Internet. Sr pare că în anul 1975, un băiat de 17 ani a fost lovit fatal de un taxi în timp ce se afla pe... citește tot
Cum arată o „bucată intactă” din Primul Război Mondial care a rămas „înghețată” 100 de ani?
Cum arată o „bucată intactă” din Primul Război Mondial care a rămas „înghețată” 100 de ani?
Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial (1914-1918), unul dintre cele mai mari conflicte din istoria mondială, și încă se găsesc dovezi ale acelor vremuri... citește tot
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot