Care este cel mai vechi restaurant din București?

13.10.2022
Care este cel mai vechi restaurant din București?

Gastronomia României este diversă, având valențe autohtone, cât și origini străine. Din păcate, alimentele pe care noi le numim naționale, au la origini alte bucătării europene. Istoria lungă a Bucureștiului a făcut ca anumite localuri să aibă o notă legendară. În centrul orașului stă martor schimbărilor unul dintre cele mai vechi restaurante din țară. Însă, care este cel mai vechi restaurant încă funcțional din București și când a apărut?

Bucureștiul boem

București

Privind filmările și pozele din arhivă a Bucureștiului interbelic, regăsim o zonă urbană plină de viață, cu un stil boem. Un oraș în care domnii purtau costum asortat cu pălării, iar doamnele nu lăsau nimic la vedere. Așa arăta capitala țării în perioada interbelică. Între cele două mai războaie, Bucureștiul a căpătat o aură nouă, demnă de o capitală, în care mașinile umpleau străzile, iar restaurantele se bucurau de clienți de calitate. Începea să crească, să se civilizeze și să adere la o capitală europeană.

În această perioadă apar bănci noi, se deschid numeroase cinematografe, sălile de teatru dau pe dinafară de spectatori, iar bunul simț este la el acasă. Oamenii de pe lângă Dâmbovița au parte de o reconstrucție după principii morale. Similar marilor orașe americane, centrul capitalei României se umple de reclame orbitoare în diverse culori care invită clienții înăuntrul magazinelor. În 1933 apare primul „zgârie nori” românesc, Palatul Telefoanelor, cu o înălțime de 52.5 metri, inedit pentru cultura vremii.

Care este cel mai vechi restaurant din București?

București

Martor la schimbările mai multor regimuri politice, a două Războaie Mondiale și a numeroase personalități marcante a stat întotdeauna un local din centrul orașului. Restaurantul „Caru cu Bere” este clasificat ca fiind unul dintre cele 3 mai vechi localuri din România, dar cel mai vechi din București.

Istoria sa începe în anul 1879, fiind deschis inițial ca berărie. Imobilul cu un stil arhitectural specific vremii, are un interior construit în stil gotic, cu coloane și tavane de stucatură, cu lambriuri sculptate și numeroase picturi.

Cel care a creat Caru cu Bere se numește Nicolae Mircea, un antreprenor respectat de comunitatea bucureșteană a timpului. Cu ajutorul familiei sale, numeroși studenți au primit mese gratuite sau s-au bucurat de ospățuri cu prețuri reduse. Contribuția economică asupra orașului a fost lăudată inclusiv de Casa Regală, care i-a oferit lui Nicolae Mircea, Ordinul Coroana României și Steaua României.

Cele mai importante personalități care au călcat ușile localului sunt: George Coșbuc, Octavian Goga, I.L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea. Din societatea internațională nu lipsesc nume precum Nicholas Cage, Edward Kennedy, Jean Paul Belmondo sau formația The Rolling Stones.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot