E adevărat că un bloc a fost mutat cu oameni înăuntru?

21.04.2020
E adevărat că un bloc a fost mutat cu oameni înăuntru?

Unul dintre cele mai grandioase proiecte inginerești din istoria României a avut loc în anul 1987, la Alba Iulia. Un bloc, cu tot cu oameni în el, cu o greutate de aproximativ 7.600 de tone a fost tăiat în două şi translatat pe o distanţă de peste 70 de metri. Toată operațiunea a fost realizată cu tehnologie sută la sută românească.

Întregul proiect a fost coordonat de ing. Eugen Iordăchescu, cel care a salvat zeci de clădiri de la demolare, de către autorităţile comuniste. La ora 8:35, pe data de 27 mai 1987, blocul A2, de pe Bulevardul Transilvania pleacă la drum, într-o „călătorie” de 5 ore și 40 de minute.

Inginerii de la acea vreme doreau evacuarea celor 80 de familii și demolarea blocului, însă mintea luminată a lui Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” Bucureşti, a venit cu soluția salvatoare pentru acest imobil gigant. De-a lungul carierei, Iordăchescu a salvat mai multe blocuri şi lăcaşuri de cult de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceauşescu. Acesta a mutat, în decursul vieții, 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri.

Înainte ca blocul să fie tăiat în două și mutat a trebuit să se ducă muncă de lămurire cu Nicolae Ceaușescu. În felul acesta, i s-a prezentat liderului comunist că este mai benefic economic ca blocul să fie mutat decât demolat. Una dintre întrebările „tovarăşului“ ar fi fost: „Ce, mă, mutaţi la o parte blocul să se vadă Catedrala Reîntregirii?“. Cu toată adversitatea sa, în cele din urmă, a dat undă verde proiectului.

Tehnologie sută la sută românească

Blocul de 7.600 de tone, 17 metri înălțime și 12 lățime a fost tăiat pe jumate și mutat. Clădirea tăiată în două a fost ridicată cu ajutorul unor prese puternice, aşezată pe niște cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. Întreaga operațiune a durat aproape șase ore.

Ziarele de la acea vreme au relatat că locatarii din cele 80 de apartamente au ieșit pe balcoane, consumând bere și cafea. Toți oamenii din bloc au rămas în casă, excepție făcânt cei care locuiau la parter. Cele două imobile rezultate în urma tăierii în două a clădirii au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonală.

Cândva lipite, cele două imobile au fost despărțite la 55,75 metri, astfel asigurându-se vizibilitatea Catedralei Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria drept ”Întregitori”, suverani ai României Mari.

Foto: A1.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot